Logga in

Han ställer ut rörkonst på Liljevalchs vårsalong

Publicerad
5 maj 2023, 05:02
| Uppdaterad
4 maj 2023

Han ser skönhet i förfall och tycker att rördragningarna bygger en symfoni. Konstnären Wolfgang Dietrichs rörmotiv övertygade bland rekordmånga sökande och ställdes ut på Liljevalchs vårsalong.

Amatörkonstnären Wolfgang Dietrich i Bromma har målat i akvarell i många år och funnits med på en rad utställningar de senaste 15 åren. I år fick han för första gången, det var tredje försöket, plats på den klassiska och prestigefyllda Vårsalongen på Liljevalchs konsthall på Djurgården. Han hade skickat in fem målningar och två kom med. Båda såldes under utställningen.

Rörsymfoni 2, den ena av två tavlor som ställdes ut på Vårsalongen hos Liljevalchs. Bild: Wolfgang Dietrich.

Läs också:
”Även rörmokeri kan vara häftigt – ibland är det som ett konstverk”

Tavlorna hör till serier som han döpt till Rörsymfoni respektive Rörfantasi och visar vindlande rördragningar i mörka industrimiljöer.

– Det är ett tema som jag har hållit på med i drygt ett år. Jag började först i liten skala och till slut blev det till helarken som på Vårsalongen. Jag utgår från bilder som jag hittar på nätet och sedan gör jag förenklingar och lägger till och så vidare för att få till spelet mellan de olika delarna, säger han. 

Den andra målningen på vårsalongen: Rörfantasi 2. Bild: Wolfgang Dietrich.

Han beskriver hur han hittar bilder på förfallna fabrikslokaler på nätet och sedan använder dem som utgångspunkt men sedan målar han efter eget huvud för att skapa mönster av rören. Mönster och en rytm, som i en symfoni. 

– De har ett eget språk i sitt uttryck. När jag har gjort en kopia av bilden på papper så går jag in med tuschpenna och tar bort och lägger till rör och försöker få en jämvikt i den där skildringen. Det är en fråga om bildkomposition, säger han.

Läs också:
Glassigt jobb blev en altartavla till rörkonsten

Miljöerna han använder som förebilder för målandet fascinerar honom just för att de är förfallna. En serie med rörkonst han gjort tidigare heter Övergiven industri.

– Det är mycket rost i de här miljöerna och jag har tyckt att det finns något vackert i det, något vackert i det här förfallet.

Liljevalchs vårsalong

Vårsalongen hölls första gången 1921 och har sedan dess varit en årlig tradition. Alla som fyllt 18 år året innan utställningen kan delta och alla konstnärliga stilar och tekniker är välkomna. En jury väljer bland de inskickade bidragen. Under årets vårsalong visades 298 verk av 159 konstnärer i konsthallen. De valdes ut bland rekordmånga sökande: 4135 personer.

Källa: Liljevalchs.