Logga in

5 steg: Så sickar du plåtar till en rörböj

Publicerad
23 maj 2023, 05:11
| Uppdaterad
22 maj 2023

Isoleringsmontören Greger Meeks räknar och räknar och räknar innan han skrider till verket. Så här sickar han en plåt till en rörböj i fem steg.

1 – Beräkningarna. Det här måste göras för att tillverka en böj. För att kunna göra rätt så måste du ha tagit ut en radie och diameter. Hur många delar består den av? Två ändbitar och två mellanbitar och då säger vi 2 + 2 och sedan är det böjens radie, diameter, vinklar inklusive sicktillägg och så vidare. Det är vad du måste veta för att kunna mata in värdena så att allt blir rätt.

FOTO: Daniel Persson.

2 – Låt 80-talsmaskinen jobba. Den här gör hela nästa moment utifrån vad man skriver in för värden. Sedan beställer jag hur många plåtar jag vill göra. Nu har den räknat ut alltihop och då får jag upp en bild så att jag kan titta på hur den kommer att se ut. När man gör en mall så måste den ritas på en slät plåt. Det här spar otroligt med tid. Datorprogrammet gör beräkningar av hur mycket som får plats på en plåt. Det här är en gammal maskin från 80-talet någon gång, det ser man nästan på grafiken. Vi har gjort tusentals böjar med den här genom alla år. De maskiner som finns i dag är helt makalösa. 

FOTO: Daniel Persson.

3 – KOLLA PUSSLET. Vad är det för böj jag vill ha, hur ska den vara vinklad? Här finns A-, B-, C- och D-böjar. Det skiljer sig åt över landet vad man kallar dem men här i Mariestad säger vi så. De kanske ser likadana ut vid en första anblick men vinklarna är sådana att de bara passar att sitta i en riktning så det gäller att göra rätt sort för rätt plats i ett rörsystem. 

FOTO: Daniel Persson.

4 – Bocka böjen. Nu har vi materialet från de urklippta plåtarna. Det ska vi göra rör av. Vi går till rundvalsen eller rundbocken och matar in den raka plåtbiten mellan valsarna så att de böjer till den på rätt sätt. Jag brukar ta två ändbitar och lägga dem motsatt varandra, för då får man en över- och en underböj, och sedan köra dubbla plåtar för att spara tid. Sedan tar jag två mellanbitar och valsar dem också, då har jag en komplett böj om det är 2 + 2 vi ska göra. 

Foto: Daniel Persson.

5 – Sicka. Nu ska vi göra spåren i plåtarna som gör att de griper tag i varandra. Det är väldigt svårt att lära någon att sicka. Det är vanligt att folk vill lägga plåten mot plattan och sedan bara hålla i den. Jag använder en tång för att hålla i böjen, för att inte skära mig, och beroende på var man är i rullningen så måste man sätta tryck med tången. Det sitter i handen och handlar om att så länge plåten ligger emot plattan så kommer den gå rakt in i trissan. Man sätter fart på rotationen med pedalerna. Håll inte hårt i tången utan använd den som ett stöd och låt den rulla i handen och följa cirkelrörelsen varv för varv. När du ska sicka i andra änden av böjen som inte är rak så blir det svårare. Man måste försöka hålla kanten så att den ligger mot plattan hela tiden för att få ett rakt spår i metallen.

FOTO: Daniel Persson.

KLART! Nu har vi fäst spåren från sickarna i varandra så att böjen är byggd. Det här blev en A-böj som ska till ett maskinrum i ett slakteri i Skövde. Det ska gå skum genom rören och då måste den verkligen vara tät, annars åker den isär eftersom trycket blir stort inne i böjen.

FOTO: Daniel Persson.