Logga in

Svetsning är det roligaste han vet – så här gör han walk the cup

Publicerad
12 apr 2023, 05:23

Han har svetsat rör i över femton år men tycker fortfarande att det är det roligaste som finns. Häng med när Jocke Olsson låter Tig-svetsen dansa över stålet i favoritmetoden walk the cup.

Just nu handlar allt om att hålla rosten borta. Jocke Olsson på JW Rörservice ansvarar för all svetsning som har att göra med fjärrvärme och kyla i bygget av en ny simhall i Bålsta. Det är första gången han jobbar med den typen av lokaler och prio är att hålla korrosion borta.

Fler som älskar svetsning:
”Det är lite trixigt och kräver en stadig hand”

Bilderna väckte glädje:
”Satan i gatan vilken svetsfog!”

– I badhus är korrosionsklassningen hög i de utvalda och aggressiva zonerna, klassningen heter C3-C4. Det innebär att det inte får rosta eller bli korrosion på något man sätter upp. Man måste vara väldigt noga med att bearbeta svetsningen utvändigt då. Det blir troligtvis till att sätta på betpasta på själva fogarna så att det verkligen tränger in och får bort all skit, annars börjar det rosta, säger han.

Det här uppdraget kommer att ta det mesta av hans arbetstid i åtminstone ett år framöver och han har en central roll som lagbas. De höga kraven ser han bara fram emot, “Ju större utmaning desto bättre”, och det går inte att lägga för mycket sådant ansvar på honom.

Jocke Olsson tar en paus från svetsmasken på JW Rörservice i Rönninge utanför Stockholm. FOTO: Daniel Persson.

– Svetsning är det roligaste som finns och det är det jag vill hålla på med.

Det får han också. Han uppskattar fördelningen på sin nuvarande tjänst till 80 procent svetsning och “resten vanligt rörmokeri”.

Just nu gör sig Jocke Olsson redo för simhallsprojektet. Det senaste större uppdraget han hade var en ny byggnad på Danderyds sjukhus. Då fick han plocka fram orbitalsvetsen. 

– Där var det fjärrkyla och fjärrvärme på DN150 och DN200 i dimensioner. Vi skulle dra fram allting till den nya delen av sjukhuset där en annan entreprenör tog över. När man jobbar med medicinsk gas så kör man mycket orbita. Det är en halvautomatisk robotsvets där man ställer in olika värden och parametrar och då gäller det att alla inställningar verkligen blir rätt. Man använder inga tillsatser med den. När man svetsar för hand och märker att det går för långsamt så kan man bara tillsätta mer material men det går inte med orbitalsvetsar, det bränner bara hål då, säger han.

Jocke Olsson har förutom orbital också certifikat för att svetsa rostfritt och svartstål. Får han välja själv är det Tig-svetsen som gäller. Den varianten har han grottat ned sig i och det är den han har roligast med.

– Den är väldigt förlåtande och det blir betydligt mycket finare svetsar med Tig. Det är en jämnare ljusbåge skulle jag säga. Det är en liten maskin som kan göra mycket. Ska du gassvetsa måste du ha tuber och olika munstycken och allt sådant.

Jag har hört att Mig/Mag-svetsning anses enklare och Tig mer kvalificerat?

– Frågar du en som Mig-svetsar så tycker han att det är mycket lättare men frågar du mig säger jag tvärtom. Med Mig har man trådmatning automatiskt. Med Tig använder man båda händerna, munstycket i den ena och tillsatsmaterialet i den andra. Jag är stadigare på handen med Tig, kanske för att jag hållit på med det så pass länge.

Han greppar svetsmasken och fäller ned visiret. Sedan visar han hur han gillar att hantera svetspistolen bäst: med en flödande från sida till sida-rörelse som skapar en slags flätad fog. Där den “vanliga” fogen är helt rak böljar Walk the cup fram och tillbaka över ytan som ska svetsas i en snirklig rörelse.

– Jag har kört med den senaste tiden. Du får en mycket jämnare svets på det viset och ett skönare flow när du vandrar med själva ljusbågen och jag tycker att man får större koll på var den hamnar än när du går rakt över själva kanten.

Vilken metod är bäst?

– Walk the cup är svårare att göra skulle jag säga, men det handlar ju mycket om vilken känsla man trivs med. Men sammanfogningen är lika stark oavsett. Har man lagt en korrekt svets så är det precis lika bra oavsett om det är Walk the cup eller den vanliga, de bara ser olika ut.

Så, samma praktiska resultat men bättre flow med den ena metoden. Walk the cup är också mer skonsam mot kroppen, menar Jocke Olsson, eftersom den pendlande rörelsen innebär mindre muskelspänning än den mer statiska hållningen i det vanliga sättet. En annan fördel om man frågar Jocke Olsson är att fogen blir mycket snyggare.

Den ”flätade” effekten kännetecknar walk the cup-fogen. FOTO: Daniel Persson.

När den väl är på plats är det dags för det sista momentet i arbetet. Hela skapelsen ska poleras, både för att det blir finare så men också för att få bort slaggprodukter och ojämnheter som kan släppa in syre och leda till korrosion i metallen.

– Jag gillar att polera när det har svalnat något men fortfarande är lite varmt, då får man bästa effekten. Har det hunnit kallna är det svårare att få bort smutsen. Jag kör oftast med en rostfri stålborste. Men ska rören finnas utomhus så krävs ett annat korrosionsskydd, då är det betpasta som gäller. Det jobbar sig in i materialet och får bort all skit som kan börja rosta, säger Jocke Olsson.

Han har arbetat i branschen i över 15 år men att tröttna verkar inte finnas på kartan. Så länge han får svetsa är han mer än nöjd med arbetslivet. Finns det något han drömmer om att få jobba med? Ja, men familjen begränsar den typen av äventyr just nu i alla fall.

– Det hade varit ballt att åka till någon oljerigg och köra något riktigt tungt där, men det får bli i ett annat liv. Det kanske man skulle ha gjort för tio år sedan, säger han.

Finns det något han saknar i yrket så är det fler som gör samma saker som han själv. Det och att plaströr och pressmaskiner försvinner all världens väg.

Ska man eller ska man inte?
”Jag har inte putsat några rörskarvar alls de senaste åren”

– När alla projektkillar på jobbet visar några jävla plaströr blir man vansinnig. Jag är på dem hela tiden om det det där, får jag min vilja igenom så blir det svetsning.

Du har för få allierade så länge rörsvetsarna är en liten minoritet på arbetsplatserna kanske?

– Absolut, fler skulle gå över och bli svetsare för det fattas folk som kan sådant. Visst branschen utvecklas allt mer åt lättare, snabbare och effektivare lösningar och då kommer pressen och plaströr och allt sådant det är inte så konstigt. Men när man väl testat svetsning så tror jag att många skulle fastna. Mer svets åt folket!