Styrning av elpatronen fungerade inte
En månad efter att fastighetsägaren i Dalarna fått den nya bergvärmepumpen installerad slutade elpatronen att fungera. Det lokala VVS-företaget lovade en uppdatering av systemet, men inget hände och kunden anmälde företaget till Allmänna reklamationsnämnden (Arn).
I oktober 2021 köpte fastighetsägaren en bergvärmepump, inklusive installation, av ett lokalt VVS-företag för 91 790 kronor. Köpet omfattades av en treårig garanti.
Men redan i november 2021 upptäckte kunden bland annat följande fel:
- Styrningen av elpatronen fungerade inte.
- Legionellakörningen fungerade inte.
Vid en legionellakörning i värmepumpen höjs varmvattentemperaturen med hjälp av elpatronen till minst 60 grader under en–två timmar för att eliminera eventuella legionellabakterier.
Trots att kunden anmält felen hände ingenting.
Vid den senaste justeringen lämnade VVS-företaget funktionen inaktiverad och körningen fungerade inte korrekt på mer än sex månader, enligt kunden.
I april 2022 installerades ett nytt moderkort och ny mjukvara i pumpen. Då gjordes även en fabriksåterställning. Vidare gjordes en loggning av driften på värmepumpen, men kunden hävdade att han inte fick ta del av resultatet.
Fastighetsägaren anmälde VVS-företaget till Allmänna reklamationsnämnden (Arn) och krävde att företaget skulle åtgärda felaktigheterna.
I sin anmälan till Arn skrev fastighetsägaren:
“Efter mycket tjat och strul gjorde till slut en loggning av driften på värmepumpen. Det gjordes mellan 2022-03-31 och 2022-04-05. Det har efter det inte hänt något, och jag som kund har inte fått ta del av resultatet. Jag har efter det vi två tillfällen tagit kontakt för att ta initiativ till en lösning på problemet. Men intresset från företag och tillverkare är obefintligt.”
Kunden påpekade också att det var VVS-företagets ansvar att bevisa att värmepumpen fungerade korrekt och täckte energibehovet.
Enligt värmepumpstillverkaren var en ny programvaruuppdatering till värmepumpen på gång. VVS-företaget uppgav att de skulle uppdatera pumpen omgående när den lanserades för att undvika ökade elkostnader.
Tillverkaren pekade också på att legionellakörningen fungerade om man ändrade inställningarna och tillät värmepumpen att värma varmvatten i mer än 30 minuter.
Det fanns olika faktorer som kan ha orsakat att kompressorn inte gav utlovad effekt, till exempel temperatur i borrhål och framledningstemperatur.
Elpatronen skulle komma att uppdateras, lovade företaget. En elpatron är en extra säkerhet och används när behovet överstiger värmesystemets maximala kapacitet.
Arn konstaterade att kund och VVS-företag var överens om att av styrningen av elpatronen inte fungerade,att det låg på företaget att åtgärda felet och att detta bör ske. Dessutom hade kunden bevisat att legionellakörningen inte fungerade.
Nämnden rekommenderade VVS-företaget att ändra inställningarna så att värmepumpen värmde varmvatten från 30 minuter till 50 minuter och att kontrollera att legionellakörningen då verkligen fungerade.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen