Logga in

Så lyckas Modexa fixa ett stambytt badrum på 12 dagar

Publicerad
25 apr 2023, 08:22
| Uppdaterad
12 jun 2023

Prefab, sortering och 3D-ritningar. Stefan Hammarbäck, vd på Modexa, listar sju faktorer för de supersnabba stambytena som lockar allt fler fastighetsägare.

Renovering i äldreboendet:
Supersnabbt stambyte med egen metod

Modexas vd:
”Det är inte okej att stå utan badrum i åtta veckor”

1. 3D-modeller

Inför ett stambyte tittar Modexa på ett antal typbadrum och bygger digitala 3D-modeller utifrån dem. Det ger detaljerad koll på hur mycket material som behövs – som reglar, kopparrör, och kakel.


2. Prefab

För att jobbet ska gå snabbt på plats förbereds så mycket som möjligt i produktionsanläggningen i Katrineholm, som bockning och kapning. Kopplingar sätts på kopparrören och blandare monteras på tvättställen. Väggskivorna är måttanpassade från fabriken för minskat spill och bättre ergonomi. Våtrumskasetterna är från LK men Modexas mål är att på sikt tillverka egna.

Arbetsledaren Sime Naumovski vid containrarna utanför huset i Norrköping där stambyte pågår. Foto Peter Holgersson.


3. Smart packning och sortering

Allt material packas och märks upp för varje enskilt badrum – från WC-stolar till minsta skruv – innan det lastas i containrarna som finns på plats vid bygget när montörerna kommer. Montörerna slipper packa upp och lägga tid på att leta efter rätt prylar eller hämta material och verktyg.

4. Multimontörer

Modexas egenutbildade multimontörer gör alla moment utom till- och frånkoppling av el samt röranslutningen till stammarna i källaren, som görs av certifierade elektriker och VVS-montörer. Att slippa invänta ventilationsmontörer, golvläggare, rivare, snickare och plattsättare minimerar ställtider – och mängden hantverkare som rör sig i huset.

Husam Dawod har utbildats vid Modexas akademi och bygger nu -under handledning – hela badrummet själv. Foto Peter Holgersson.

5. Rum i rum-bygge

Det nya badrummet byggs upp inne i det gamla, utan att kakel och väggar tas bort. Det minimerar rivningsarbete, avfall och risken för att utsättas för asbest. I de nya släta väggarna och taken lämnas en luftspalt som gör att eventuella fuktskador torkar ut.  Modexa använder egenutvecklade reglar som bygger 13 millimeter vilket gör att konstruktionen tar liten yta av det befintliga badrummet. Reglarna har teleskopfunktion.

6. Löser fuktproblem direkt

Om montörerna stöter på vattenskador, som fukt och mögel, sätter de in fuktsensorer och ökar ventileringen i luftspalten mellan gamla och nya badrummet medan renoveringen fortgår. Därför slipper de störningen med byggfläktar som behöver stå på under några veckor.

Luftspalten mellan gamla och nya badrummet. Foto Peter Holgersson.

7. Ingen evakuering

De boende kan bo kvar under renoveringen vilket spar tid och krångel för fastighetsägare och boende – och frigör bostäder. Under renoveringen har varje lägenhet tillgång till en egen tillfällig toalett och dusch i baracker på gården.

Arildssons Rör
”Vi bygger mycket snabbare i verkstaden än på plats”