Logga in

Köra säckkärran, släpa, lägga rampen, skruva – så hanteras de tyngsta lyften bäst

Publicerad
17 apr 2023, 06:01
| Uppdaterad
14 apr 2023

Det kan handla om hundratals kilon till åbäken som ska kånkas upp och ner för trappor. Hur gör man det bäst? Vi frågade en som har gedigen erfarenhet av sådana lägen.

– Vi byter och installerar många bergvärmepumpar. En och annan vedpanna kan det bli också, säger Johan Andersson. Han är värmepumpstekniker i Göteborg och har det både tungt och trångt i jobbet på regelbunden basis. Så här gör han för att klara av det.

Framtidens teknik underlättar för montörer:
Skelettet som kan stötta trötta axlar

Kommande superdräkt:
Textila muskler ska bli framtidens arbetskläder

Säckkärran. Vi har specialbyggda sådana med stödhjul frampå. Man får en väldigt bra balanspunkt med dem så att vikten fördelas jämnt och pannorna blir mycket lättare att hantera. 

Trappkärra. När vi hamnar i trappor har vi den här som är väldigt bra. Den har två små hjul fram som känner av när man kommer över kanten på trappan, då trycker man på en knapp och två andra hjul tar vid och lyfter kärran för att få upp den på nästa trappsteg. Den skonar ryggen väldigt mycket så att man slipper bära uppför trapporna.

Rullskorna. I snäva utrymmen kan man behöva ställa värmepumpen upp och förflytta den stående på plana ytor. Ibland kommer man inte runt snäva hörn alla gånger annars. Då har vi speciella rullskor som vi kan placera under pumpen. 

Rampen. En aluminiumramp har man väldig nytta av. Det är en bred ramp som man kan lägga på till exempel en farstukvist så att man kan få över värmepumpen direkt från bilen upp på farstukvisten utan att behöva använda trappklättraren där. 

Moduler. En väldig fördel med de nyaare pumparna är att de har modullösningar så att man kan skruva isär hela värmepumpen på tio minuter. Med rostfria beredare som bara väger 50 kilo som mest så kan man ta loss dem från värmepumpen och bära för hand. Och när man råkar ut för vinkeltrappor inne i hus så är det gött att kunna ta isär dem.

Lyfta själv. När man väl lyfter så är det väldigt viktigt att inte göra det med böjd rygg, då skadar man sig direkt. Tänk dig alltid för innan du lyfter. Finns det inget bättre sätt så kan man ta en bärrem eller spännband att lägga om axlarna. Man ska inte vara rädd för att ringa en vän heller, vi brukar vara två när vi installerar men ibland får man ringa dit två till. Är man fyra så går det ganska enkelt att lyfta även om det väger 250 kilo. 

Trappklättraren:
”Mitt mål är att få bort alla tunga lyft”

Ringa flyttfirma. Det gör vi ytterst sällan, men ibland när gamla vedpannor ska upp från knepiga ställen och det finns asbest i rören så anlitar vi dem och då tar de med sig pannan också när de ändå är det. Det händer ett par gånger om året kanske och då gäller det alldeles för tunga grejer. Flyttfirman sågar ned dem i bitar och bär ut dem.