Eva och Johan hittar felen i värmepumparna
Morotsjuice i golvvärmen, givare som visar galet och kassa växelventiler. När värmepumpsteknikerna Eva Rosqvist och Johan Persson tar sig an bråkande värmepumpar går de inte hem förrän felen är hittade.
Sveriges nördigaste värmepumpstekniker finns med största sannolikhet i Laholm. Hon heter Eva Rosqvist och där hon drar fram går inga fel i maskinerierna säkra. Hon är även kvinnan som inte tyckte att det var tillräckligt mycket värmepumpssnack i Facebookgruppen Rörmokare utan gränser och startade Värmepumpsteknik utan gränser. I skrivande stund har den gruppen nästan 16 000 medlemmar.
Orden är Eva Rosqvists
”Att stänga av elpatronen är det dummaste man kan göra”
Jag hinner knappt klämma mig in i framsätet i skåpbilen mellan henne och praktikanten Johan Persson innan det blir mycket tydligt att felsökning av värmepumpar, det är bland det roligaste denna duo från företaget Sydpumpen kan tänka sig att syssla med en regnig torsdag. Eller vilken annan dag i veckan som helst för den delen.
Eva Rosqvist berättar med lysande ögon att en kund ringt om att hans luft/vatten-värmepump har larmat om motorskyddsfel och vi åker mot Åled strax utanför Halmstad för att undersöka saken.
– Det blir en bra övning för Johan, säger Eva Rosqvist och Johan Perssons ögon sprudlar lika mycket av förväntan de med.
– Eva är så jäkla snabb, hon vet oftast direkt vad felet är, skrattar han.
Vi anländer till den 104 kvadratmeter stora villan. Eva Rosqvist kliver in i hallen där innedelen, en IVT 290 A/W, står och börjar omedelbart knappa på styrpanelen.
– Mitt magiska finger, ler hon och visar upp pekfingret.
Eva Rosqvist hade jobbat som maskinoperatör på Ramlösa när axeln började bråka 2003. Hon började då som värmepumpsförsäljare, men sadlade om när marknaden gick ner och offertskrivande, jagandet efter affärer samt sjuka föräldrar blev för mycket. Hon utbildade sig till kyltekniker på Lernia, och valde sedan att gå en yrkeshögskoleutbildning till värmepumpstekniker på KCM, Kunskapscentrum Markaryd. Landets bästa utbildning för området enligt Eva. Samma skola som Johan Persson går på. Han valde bort flera distansutbildningar för att gå där, trots att han behöver pendla långt från sin bostad i Gyllene Tider-orten Harplinge till Markaryd.
”Det var så mycket skit i slangarna. Jag testade att lägga dem i såp-bad och att rengöra med läskstången till hagelbössan. Men det enda som fungerade var att knäcka slangarna. Då lossnade magnetiten som fastnat på insidan.”
johan persson
Han är 43 år och har sadlat om från många naturintresserades drömyrke – jägmästare. Yrket kunde innebära inventering inne i de djupaste skogarna – men också mycket skrivbordsarbete på myndigheter. Johan Persson ville bort från det administrativa. När det var dags för service på familjens bergvärmepump som Sydpumpen hade installerat tio år tidigare var det Eva Rosqvist som dök upp. Johan Persson passade på att fråga Eva om yrket – och nu är han inne på sin andra praktikperiod.
– Jag var på Sydpumpen även under min första praktik, och det var så bra så jag ville komma tillbaka en andra gång, säger Johan Persson. Både han och Eva pratar i varma ordalag om arbetsgivaren och dess sätt att måna om sin personal.
Felsök kan ta många timmar och det händer att Eva Rosqvist och Johan Persson inte går hem förrän felet är hittat – för att de tycker det är så roligt.
– Jag lägger ju inte bara ner när klockan slår 16, säger Eva Rosqvist.
Johan Persson har bara pluggat ett år men pratar värmepumpska nästan lika bra som Eva Rosqvist och hon pekar flera gånger på hans snabba sätt att anamma kunskaperna.
– Visa vad du har hemma, säger hon och manar Johan Persson att ta fram mobilen. Han bläddrar fram en film med en totalt dissekerad bergvärmepump som han lagt upp i beståndsdelar på ett källarbord, kopplade till en display så att han kan kontrollera vad som är fel.
– Först hade jag allt på matsalsbordet men då gick min fru bananas.
Delarna kom från en pump som inte ansågs värd att rädda – därmed inte sagt att det var omöjligt att fixa den. Eva Rosqvist ordnar ofta så att pumpar som anses vara färdiga för skroten i stället blir utbildningsmaterial för elever.
– Vad är bättre att lära sig av än att få i gång gamla lik?
Johan Persson uppskattar att han kan öva utan att behöva vara så rädd för att paja något under svåra moment, som att löda komponenter och kopparrör. Han berättar om en annan ratad pump som han fick gå loss på.
– Det var så mycket skit i slangarna. Jag testade att lägga dem i såp-bad och att rengöra med läskstången till hagelbössan. Men det enda som fungerade var att knäcka slangarna. Då lossnade magnetiten som fastnat på insidan.
Ja, det blir mycket snack om fel i värmepumparna. Men det har inte så mycket att göra med att det är mycket fel på installationerna utan snarare på att många pumpar har blivit 15–20 år och nu har nått slutet av sin karriär. Antalet värmepumpsärenden hos Allmänna reklamationsnämnden (Arn) ökade förvisso med 50 procent under 2022. Men Eva Rosqvist tycker att det generellt sett har lugnat ner sig, hon ser inte längre den ”Vilda västern” som till exempel solcellsbranschen upplever i och med expansionen. Då var det värre förr.
Läs också:
”Tråkigt när värmepumpsföretagen missar sin chans att få rätt på grund av det här”
Vilka är de vanligaste felen i en värmepump?
– Givaren är number one, säger Eva Rosqvist utan att tveka.
Förmodligen på grund av att de är billiga och utsatta för värme och fukt. Men de är också billiga att byta ut. Hon är ute på cirka 20 jobb i veckan och kollar alltid givarens värde först. Eva och Johan rabblar upp andra besvär som ett värmesystem kan lida av, cirkulationspumpar som ”tickar” eller vobblar, växelventiler, slangar fulla av magnetit och dåliga kärl. Dåliga kärl gör att husägaren fyller på frekvent med färskt syresatt vatten. Då bildas magnetit – ett otyg som sätter sig överallt i värmesystemet
”Ett jäkla gissel, värmepumparnas bödel!”
Eva rosqvist om mjukstartaren
– En dålig växelventil kan få en värmepump att gå 24/7, säger Eva Rosqvist.
En annan sak som ofta ställer till det är värmepumpar i kombination med golvvärme. Speciellt när det inte sitter egna cirkulationspumpar till golvvärmen utan den ska samköra med radiatorer. Golvvärmen tar också stryk av dåliga kärl. Ibland får de spola rejält.
– Senast i förra veckan var vi ute på två fastigheter där vi spolade 35 slingor på en dag.
Det var så dåligt flöde att säkerhetsventilen löste.
– Det som kommer ut ser ut som morotsjuice, säger Eva Rosqvist och visar en film när orange vätska sköljs ur golvvärmeslangar i en diskho.
Hur går det då hemma hos villaägaren Thomas Larsson i Åle? Blir det en sådan där gång då de vill stanna efter klockan 16? Medan Eva grejar med innedelen lossar Johan Persson på fronten till utedelen. Ett missljud hörs, som att ett bi fastnat i någon av komponenterna. Men några bin är det inte tal om den här dagen. Ösregn och rå halländsk fukt i kombination med cirka 0 grader är inget drömväder för utomhusarbete. Johan Persson går systematiskt igenom komponenterna i utedelen och börjar spänningssöka. Han lossar på kablarna till mjukstartaren.
– Kom ihåg att fota nu! uppmanar Eva barskt och hänvisar själv till att det är så lätt att få hjärnsläpp och påpekar hur viktigt det är att varje kabel hamnar på rätt plats igen. Annars kan kompressorn gå åt fel håll.
Vad händer då, om kompressorn går åt fel håll?
– Den är rökt på tio sekunder, svarar Eva.
Elbolagen kräver ibland mjukstartare i värmepumparna för att inte elnäten ska bli överbelastat. Den rampar upp starten i stället för att riva i gång ekipaget.
– Ett jäkla gissel, värmepumparnas bödel! konstaterar Eva Rosqvist bittert.
Med mjukstartaren frånkopplad springer Eva in och slår på elen igen. Det surrande biet har flugit sin kos och mjukstartaren var alltså boven i dramat. En mjukstartare går loss på cirka 4 000–5 000 kronor – hade det varit kompressorn som det varit fel på hade det handlat om en betydligt högre summa.
– Då är det julafton i dag! säger Eva Rosqvist glatt och Thomas Larsson ser lika nöjd ut han, även om han har en försäkring som täcker kostnaderna för dagens evenemang. Även värmepumparnas nemesis number one – en givare – visar fel och behöver bytas ut.
Läs också:
”Vi velade länge mellan bergvärme och luft/vattenvärmepump”
Johan Persson har lärt sig något nytt, det här är första gången han är med om att en mjukstartare är trasig. Eva Rosqvist misstänkte det redan från start.
– Jag sa ju det, hon är så jäkla snabb!
Eva Rosqvist ler och konstaterar att gå på sina första förnimmelser är ofta rätt.
– Men man får inte snöa in, det kan vara något helt annat.
Klockan är bara 15 och just i dag behövdes inget detektivarbete efter arbetstid. Vi åker tillbaka till huvudkontoret i Laholm och firar den lyckade felsökningen med sällsynt saltlakrits-Ferrari från Båstad.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen