Svenske rörmokaren har världens starkaste nypor
Det är en egenskap som kommer väl till pass i yrket. Den svenske rörmokaren Cim Johansson har världens starkaste grepp.
Du har precis kommit hem från USA, vad gjorde du där?
– Jag var på Arnold Sports Festival i Columbus, Ohio, där jag tävlade i greppstyrka. Sporten heter arm lifting här i USA. Jag blev inbjuden tack vare att jag vann två tävlingar i Sverige i höstas. Jag tävlade i tyngsta klassen, över 125 kilo, mot fem andra atleter som också blivit inbjudna på sina meriter för att få världens bästa i startfältet.
Läs om fler mästare:
15 år efter EM-guldet: Hur gick det sen, isoleringsmästaren Jimmie Waardahl?
Du stod för ett världsrekord i tävlingen, hur gick det till?
– En av grenarna var ett marklyft med en 50 millimeters axel som man får greppa med överhandsfattning. Där satte jag världsrekord på 248 kilo, det delar jag med Carl Myerscough som klarade samma vikt. Han var obesegrad i de här tävlingarna i flera år men nu fick han andraplatsen totalt bakom mig.
Vad är skillnaden på att tävla i greppstyrka och annan styrkelyftning?
– Det är en helt separat sport och en liten nischad gren från strongman-tävlingar kan man säga. Jag tävlar normalt i strongman, där man lyfter stenar och så vidare. I grenen där jag slog världsrekord är stången 50 millimeter tjock och får bara greppas med handflatorna nedåt. En annan gren är saxon bar, en 3 gånger 4 tum fyrkantig balk som man ska nypa och lyfta.
Hur kändes det att knipa världsrekordet?
– Det var overkligt. Jag trodde aldrig jag skulle ta det från Carl Myerscough och ännu mindre att jag skulle vinna tävlingen.
Du jobbar till vardags som VVS-montör i Stockholm, din greppstyrka måste vara användbar där?
– Naturligtvis händer det ibland att jag använder styrka som andra inte skulle kunna och löser ett problem så, men i de flesta fall så klarar man sig med mindre greppstyrka. Normalt tävlar jag ju i strongman och den styrkan kommer mer till användning när man ska bära saker och så vidare.
I vilka moment är den styrkan bäst att ha?
– Att vara stor och stark gör att man kan hantera en 200-kilos panna på en pirra utan problem och man kan ta en toalett under ena armen när man går uppför trappor hos en kund. Men med styrkan kommer också mina egna 150 kilo som blir ett problem oftare än styrkan hjälper till. Vissa jobb gör jag på ett sätt som många inte kan men så finns det också jobb som blir svårare med min storlek.
Fler med multipla talanger:
”Jag står hellre på röda mattan än i en skitig krypgrund”
Har du några råd till kollegor när de ska lyfta tungt?
– Det är svårt att lära ut ergonomi via text men man kan alltid nämna det klassiska: lyft tunga vikter nära kroppen, lyft med benen om det går och håll ryggen rak under lyftet. Följer man det så klarar man sig bra.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen