Leveranstiderna tvingade honom sälja firman
Lars Andersson drev ett eget VVS-företag i Mariestad – men de långa leveranstiderna för värmepumpar satte stopp för familjeföretaget. ”Om jag inte sålt hade företaget gått i konkurs”, menar han.
I tolv år drev Lars Andersson VVS-företaget VEK i Mariestad med tre anställda. Han installerade värmepumpar. Efterfrågan var inget problem – men han fick inte tag på några värmepumpar att installera.
Hur klarar branschen att möta den ökade efterfrågan?
Äntligen – här kommer den nya värmepumpen
Problemet med leveranstider blev så stort att han såg som en lösning att istället hyra ut sig själv som montör. Han jobbade på storbyggen åt LG Contracting, innan han senare sålde firman.
Lars Andersson är kritisk till tillverkarna.
– De struntar i oss småföretagare och prioriterar de större återförsäljarna. Som småföretagare jobbar man ju mot privatkunder som alla vill ha värmepumpar. Jag kan få 150 värmepumpar inbokade, men ändå gå i konkurs eftersom det är ett års väntetid på en värmepump, säger Lars Andersson.
Tillverkarna har framhållit materialbrist som en orsak till de långa leveranstiderna, men det argumentet köper inte Lars Andersson, som pekar på hur bra det går för tillverkarna.
De bygger ut fabriker, når rekordresultat och levererar uppenbarligen värmepumpar – men inte till honom och andra svenska småföretagare.
Värmepumpar levereras till Europa och till prioriterade leverantörer. Lars Andersson nämner det lokala VVS-företaget Hova Rörledningsaffär i Gullspångs kommun, som ingår i Bad & Värme-kedjan, med en omsättning på omkring 100 miljoner kronor 2021. Omkring 60 procent av omsättningen utgörs av värmepumpar.
– Hova Rör har ökat sin omsättning med 25 miljoner kronor sen 2019, även de prioriteras av värmepumpstillverkarna, säger Lars Andersson.
Richard Vanebo, eftermarknadsansvarig på Hova Rör, avfärdar dock att de skulle vara prioriterade.
– Vi befinner oss i samma situation som alla andra med långa leveranstider. De värmepumpar vi har i dag beställde vi för ett år sen. Men vi har en lång planering och en extremt god framförhållning, inköpen av värmepumpar sker strategiskt och bygger på en prognos. Det bygger också på att vi har lagerutrymmen och en god likviditet i bolaget, säger Richard Vanebo.
Vad säger då tillverkarna?
Lars Gyllander, försäljningsdirektör på Thermia i Arvika, har förståelse för att leveranstiderna skapar problem.
– Det drabbar alla på olika sätt beroende på hur man planerar i sin verksamhet. Sverige är väldigt viktigt för oss som vår hemmamarknad och den långa historia vi har, vilket snarare betyder att Sverige har prioritet för oss, säger han.
Titus Alex, försäljningschef på IVT Värmepumpar i Tranås, påpekar att de längre leveranstiderna också beror på den starkt växande utbytesmarknaden..
– Att efterfrågan ökar även i Europa ser jag som positivt för den gröna omställningen och möjliggör ännu flera investeringar i produktutveckling och utökad produktionskapacitet, inte minst i vår produktionsenhet i Tranås. Något som även gynnar alla IVT-kunder i Sverige, säger han.
Helene Richmond är vd på Enertech/CTC på Nibe-ägda CTC i Ljungby, som också har haft ett mycket framgångsrikt år 2022, trots materialbrist och transportproblem.
– Sverige är fortsatt vår allra viktigaste marknad och försäljningen växte ordentligt i Sverige förra året, liksom i flera andra länder. Ändå växte vår orderbok ordentligt under året eftersom vi inte förmådde tillverka riktigt så mycket som efterfrågades, främst beroende på att vi inte kunde få in komponenter i önskad takt. Tyvärr har våra utländska säljbolag och partners precis samma problem som de svenska kunderna, säger Helene Richmond.
Lars Andersson ger inte mycket för tillverkarnas förklaringar och för hans del är det ett avslutat kapitel. Och att driva VVS-firma har andra avigsidor. För han har inte heller så mycket till övers för grossisterna.
– Min fru kan köpa en toalettstol 25 procent billigare på Bauhaus, än vad jag kan göra hos min VVS-grossist. Det enda vi småföretagare kan göra är att hyra ut vår VVS-kompetens direkt till privatkunder. Men då kan man ju lika gärna bli anställd.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen