Logga in

Vilken värmepump ska man välja?

Publicerad
16 feb 2023, 06:08
| Uppdaterad
15 feb 2023

När lönar sig bergvärme bäst? Och när är en luft/vattenvärmepump lönsammast? Vi har tagit fram de bästa argumenten för de olika valen.

Att installera en luft/vattenvärmepump eller en bergvärmepump är idag ett av de vanligaste sätten för en villaägare att minska kostnaderna för uppvärmningen.

Trycket på den svenska värmepumpsmarknaden var stort under 2022
Så gick försäljningen av olika värmepumpar förra året

På sajten Eltipsaren.se finns råd kring bland annat uppvärmning, men avsändaren är hemlig
”Min värmepumps smarta funktion verkar ganska dum”

Anhängare av luft/vattenvärmepumpar pekar ofta på det mycket lägre inköpspriset medan bergvärmefansen lyfter fram att bergvärmepumpen håller i alla väder, oavsett hur kallt det är.

Jan-Erik Nowacki

Det är något som också värmepumpsexperten Jan-Erik Nowacki på Svenska kyl- och värmepumpföreningen pekar på.

– Ju längre norrut man kommer desto mer lönar sig bergvärmen. Luft/vattenvärmepumpar funkar inte så bra när det är minus 30 grader eller ännu kallare. De kan fungera som komplement till kakelugnar eller braskaminer, men om man saknar tillskottsvärme får man ta till direktel Under sådana förutsättningar är det ganska dumt att ha en luft/vattenvärmepump i norra Sverige, säger Jan-Erik Nowacki.

Han pekar samtidigt på att även bergvärme har sina gränser. I områden med djupa lerskikt ner till berget kan det bli svårt att borra efter bergvärme. På vissa ställen i södra Sverige finns kritkalksandsten som inte heller går att borra i. 

Bergarten alnöit, som främst finns på Alnön, utanför Sundsvall, har en väldigt dålig värmeledningsförmåga och fungerar därför inte heller ihop med bergvärme, förklarar han.

Majoriteten av Sveriges berggrund består dock av granit, som det går mycket bra att ta bergvärme från.

En luft/vattenvärmepump lönar sig således bäst i södra och mellersta Sverige. 

– Om man räknar återbetalningstid är nästan alltid luft/vattenvärmepumpar lönsammast, men mer sällan om man jämför räntabiliteten, alltså vinsten i förhållande till investerat kapital, konstaterar Jan-Erik Nowacki.

Luft/vattenvärmepump har bäst återbetalningstid i alla elområden utom nummer 1, norra Sverige, enligt Folksams rapport “Tre olika hus – hur påverkas valet av uppvärmningssystem?” från 2022.

Robin Toneby.

Bakom rapporten står Robin Toneby, vd på Värmevision i Sverige AB och skadespecialist på värmepumpar.

– Generellt har en luft/vattenvärmepump en livslängd på 15 år, jämfört med en bergvärmepump som i genomsnitt håller i 20 år, konstaterar Robin Toneby som också pekar på att jämförelser mellan olika värmepumpar ofta ger en förenklad bild.

– Faktorer som ränta, service och livslängd påverkar ju kalkylen, men tas inte alltid med, exempelvis inte i rapporten “Tre olika hus”.  Det medför att det kan skilja sig mycket från fall till fall vilket som faktiskt är det bästa alternativet. Mitt råd är att man alltid ska få en energikalkyl för att få en så verklig bild över hur olika värmepumpar fungerar i ens eget hus, säger han.

Robin Toneby framhåller också att en luft/vattenvärmepump sparar 60 procent energi, jämfört med en bergvärmepump, vars motsvarande värde är 70 procent.

År 2020 fanns det drygt 1,4 miljoner värmepumpar i Sveriges cirka två miljoner småhus.

2022 ökade försäljningen av bergvärmepumpar med 10 procent och luft/vattenvärmepumpar med 7 procent. Under sista kvartalet 2022 ökade försäljningen av bergvärme med hela 30 procent och luft/vatten med 12 procent. 

En fritidshusägare i Norrbotten köpte en värmepump för att klara kalla vintrar. Men pumpen höll inte måttet.
”Värmepumpen inte anpassad för att leverera värme i Sverige”

Totalt omsätter den svenska värmepumpsmarknaden 80 miljarder kronor. 

Plus och minus för värmepumparna

AspektVinnerBergvärmeLuft/vattenAnmärkning
InvesteringLuft/vatten160 000 – 250 000 kr120 000 – 180 000 kr
Besparing energikostnadBergvärme70 procent60 procentI södra Sverige blir skillnaden mindre.
EffektkostnadBergvärmeMed varvtalsstyrning behövs ingen elpatron.Behöver ofta spetsvärme i norr. Spetsen kan tas med exempelvis bränsle.
LivslängdBergvärme20 år, men mycket kan återanvändas.15 årKan variera stort.
InstallationLuft/vattenKrångligt med borrtillstånd från kommunen.Utomhusdelen kan kräva bygglov, men det sker sällan.
GeneralitetBergvärmeInte all mark är lämplig.Fungerar inte bra där det är mycket kallt.
Service och avfrostning.BergvärmeBehöver ingen avfrostning.Snö och kondensvatten kan ge problem för utomhusdelen.
LjudBergvärmeInomhusljud kan förekomma.Kan bullra.Det är ofta grannen som anmärker.
Möjlighet till kylaBergvärmeKallt berg kan användas för kyla.Kyla till radiatorerna är vanskligt.För luft/vatten krävs en speciell installation av kyldelen.
Kombinera med solenergiBergvärmeHybridsolfångare (el+sol) kan ladda brunnar med överskottet.På vintern när luft/vatten har lägre COP finns det lite sol.
ÅterinstallationBergvärmeHålet finns kvar.Allt byts.
HusvärdeBergvärmeI storstäder en betydande ökning, mindre i glesbygd.Huset värde kan öka då driftskostnaden minskar.Hör med lokal mäklare.