Logga in

”Vi velade länge mellan bergvärme och luft/vattenvärmepump”

Publicerad
16 feb 2023, 05:34
| Uppdaterad
17 feb 2023

I ett tidigare fallfärdigt hus i Ångermanlands skogar installerar VVS-montörerna Stefan Forsman och Fredrik Berglund en avancerad luft/vattenvärmepump. Huset liknar inget de installerat i tidigare. ”Men självklart blir det lönsamt”, konstaterar de.

I mars förra året köpte vännerna Tobias Sandås och Douglas Pärson ett illa medfaret hus med tillhörande åker- och skogsmark för 655 000 kronor i byn Skog utanför Kramfors. Grannarna trodde inte sina ögon när Stockholmskillarna började renovera istället för att riva den lilamålade villan som i folkmun kallats ”det lila huset på prärien”.

Hur klarar branschen att möta den ökade efterfrågan?
Äntligen – här kommer den nya värmepumpen

Trycket på den svenska värmepumpsmarknaden var stort under 2022
Så gick försäljningen av olika värmepumpar förra året

Men nu hjälper grannarna till med renoveringen. En av dem har till och med skänkt en tidstypisk vattenburen radiator, som saknades på övervåningen.

Tobias Sandås. Foto: Erik Abel

– Man kan säga att vi fick huset gratis, tio hektar skogsmark är värd en del, säger Tobias Sandås som är fullt upptagen med att strö tösalt på isbeläggningen på betongplattan invid husfasaden. Här ska värmepumpsstativet stå och det är viktigt att fötterna till stativet står rakt.

Installationen är en del av den ”extreme makeover” som pågår i huset som stått övergivet i decennier. Stefan Forsman och Fredrik Berglund från SF Rör & Värme i Kramfors monterar ihop stativet i källaren som under det senaste året genomgått stora renoveringsarbeten.

Längre in finns en gammal vedpanna, som Tobias och Douglas vill kombinera med värmepumpen.

Huset är i grunden mycket välbyggt och enligt uppgift gjordes en tilläggsisolering på 1970-talet. Men flera av fasadens Kramfors-plattor, som på 1970-talet marknadsfördes med devisen ”skölden mot kölden”, har fallit ner.

Farstubron hänger på trekvart och en av tegelpelarna ser lite svajig ut. Medaljongtapeterna och inredningen har hög retrofaktor, tapeter och kakel är original från 1960-talet och går i mörkgrönt, brunt och orange.

– Går det här överhuvudtaget att fixa? Det var en känsla som kom över mig i början. Vi kom inte ens ner i källaren för att trappan ruttnat sönder, berättar Tobias.

Men nu verkar Tobias Sandås ta projektet med ro, trots att han inte har någon som helst erfarenhet av renovering. Douglas Pärson är byggnadsingenjör och har erfarenhet från liknande projekt.

Bägge två arbetar med datasimulering av 3D-modulering av infrastrukturprojekt, som Förbifart Stockholm och Norrbotniabanan 

En av de viktigaste sakerna var därför att ordna en fiberlänk, så att det går att jobba från huset i Skog.

– Nu blir det här mer ett gemensamt fritidshus som vi kanske också hyr ut via Airbnb. Men både jag och Douglas behöver ett andningshål och komma bort från storstan då och då. En kompis till oss köpte hus i Kramfors och när vi fick veta att det här huset var till salu så slog vi till, säger han. 

En annan minst lika viktig sak var att få till ett bra värmesystem. Radiatorer med direktverkande el och värmefläktar blir med dagens elpriser alldeles för dyrt.

Varför valde de då en luft/vattenvärmepump?

– Vi velade länge mellan bergvärme och luft/vattenvärmepump. Men luft/vatten är hundra tusen kronor billigare än bergvärme. Sen kändes det osäkert med bergvärmens borrhål, om de sinar får man ju borra nya hål, resonerar Tobias, som också tror att det är lättare att reparera ett luft/vattenvärmepumpssystem.

Stefan Forsman, SF Rör och Värme. Foto: Erik Abel

Det blev en luft/vattenvärmepump, Panasonic Aquarea Allinone t-cap 12 kw, med en prestanda på 3,6 i SCOP-värde (årsvärmefaktor, snittet för luft/vatten-värmepumpar ligger på 3,3).

Tobias och Douglas har väntat i ett halvår på att få sin värmepump. Det beror inte bara på leveransproblem, utan på installatörens arbetsbörda.

– Vi har fullt upp! Efterfrågan på värmepumpar är helt hysterisk på grund av elpriserna, säger Stefan Forsman, grundare och ägare av SF Rör & Värme och berättar att företaget förra året installerade 35 anläggningar. Det var rekord för Panasonic luft/vattenvärmepumpar i Sverige. Ingen annan installatör hade installerat så många av det märket.

Hur hinner ni?

– Vi är bara två installatörer och en medhjälpare på helgerna, men vi jobbar snabbt och effektivt, säger Stefan Forsman, som installerar både bergvärme och luft/vattenvärmepumpar.

Men hur är det då, fungerar det med luft/vattenvärmepump i Norrland?

Privatpersoner och företag satsade miljontals kronor på en värmepump som inte fanns
Revolutionerande värmepump visade sig vara en bluff

– Det där är en gammal skröna att det inte skulle gå, suckar Stefan Forsman. Förr var det så, men de nya modellerna tål kyla. Med ett SCOP-värde på över 3 så klarar de ner till minus 30 grader. Från 20 minusgrader får man ta till elspets. Men det är ytterst sällan det blir så kallt.