”Vi var tvungna att göra något”
Stefan Hopstadius i Ådalen fick en klump i magen varje gång elräkningen kom. ”Vi förbrukade lika mycket el på en månad som en normal villa under ett halvår – det var ohållbart”, säger han. Familjen bytte ut sin direktverkande el mot jordvärme.
Det var meningen att vi skulle besöka en bergvärmeinstallation, men Stefan Forsman på SF Rör & Värme menar att bergvärme och jordvärme tillhör samma familj av vätska-vattenvärmepumpar. Bägge använder lagrad solenergi, ger värme och kyla, dessutom är själva värmepumpen densamma.
Den största skillnaden mellan bergvärme och jordvärme är att bergvärmepumpen hämtar värme från ett borrhål i berggrunden, medan jordvärme tar värmen från en slinga som ligger nedgrävd under markytan.
Familjen Hopstadius-Sondell, som består av två vuxna och tre tonåringar, bor på en gård med två hus, varav ett stort, gult tvåvåningshus i Lugnvik i Ådalen, tio mil norr om Sundsvall.
Äldsta dottern bor till och från i det mindre huset och husen är sammankopplade via en kulvert energimässigt. Till familjen hör också hästar, höns och katter. Familjen räknar med att halvera den höga elanvändningen tack vare sin nya jordvärmeanläggning av märket Nibe S1255-16 kw.
– Det fanns ingen framtid i att fortsätta med direktverkande el på en sådan här stor gård med två boningshus. Vi var tvungna att göra något, säger Stefan Hoppstadius, som är i elbranschen själv. Han arbetar som produktionschef på den expanderande elkomponenttillverkaren Elpress i Kramfors.
Familjen har en luft/luftvärmepump som fortfarande körs, men den ska kopplas bort när man är klar med golvvärmen, som håller på att läggas in.
Varför nöjde ni er inte med luft/luftvärmepumpen?
– Den luftvärmepump vi har idag räcker inte till att värma upp hela huset då planlösningen inte är optimal, det blir svårt att få upp värmen på övervåningen. Vi kände att vi ville göra en hel omställning till vattenburet med en värmekälla till båda fastigheterna och på så vi kommer vi att ha plockat bort två värmepumpar och två varmvattenberedare, säger Stefan.
Familjen passade även på att gräva in nytt vatten till gården. Tidigare under vintern så frös vattnet under huset, men nu har man lagt in en värmematta och installerat en värmefläkt för att inkommande vatten inte skulle frysa.
Varför valde ni jordvärme framför bergvärme, då den kräver mycket yta, upp till 500 kvadratmeter?
– Vi hade mark intill husen och möjlighet att gräva själva så blev det stor skillnad i pris mellan berg- och jordvärme. Vi tog in offerter från olika företag som visade att bara borrningen för bergvärme skulle gå på 170 000–180 000 kronor.
Totalt har familjen investerat 360 000 kronor i sin jordvärmeanläggning, som driftsattes i mitten av december förra året och som alltså omfattar två bostadshus. I den summan ingår även en utbyggnad av stora huset, för att få plats med värmepumpen. Redan efter en månads drift märks stor skillnad på elförbrukningen.
– Det är halva förbrukningen. I januari 2022 använde vi 7 800 kilowattimmar och ett år senare, januari 2023 låg vi på strax över halva den förbrukningen, omkring 4 000 kilowattimmar. Det innebär ju också att kostnaden halveras, säger Stefan.
– När golvvärmen kopplats in kommer förbrukningen att bli ännu lägre. Dessutom har inomhusklimatet blivit mycket bättre med jordvärmen, menar Stefan.
För- och nackdelar med jordvärme
+ Låga driftskostnader.
+ Stor driftsäkerhet och bra livslängd.
+ Kan också producera kyla.
+ Använder gratis, förnybar energi.
+ Inget underhåll, systemet sköter sig självt.
+ Inga borrhål behövs.
– Kan medföra stora ingrepp i till exempel trädgården.
– Höga investeringskostnader.
– För att installera jordvärme krävs tillstånd från kommunen. I vissa fall räcker det dock med en anmälan till kommunen.
Fakta/Jordvärme
- Jordvärme utnyttjar solvärmen som lagrats i marken.
- En kollektorslang läggs ner i marken på en meters djup.
- Vanligtvis krävs en upp till 500 meter lång slinga.
- I slangarna finns en frostskyddad vätska som fångar upp den lagrade energin, som förs tillbaka till en värmepanna via ett slutet cirkulationssystem.
- I värmepannan kyls vätskan ner och energin som frigörs värmer upp ett vattenburet system som sprider värme i huset.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen