Logga in

Plåtknepet: ”79-modellen var mindblowing för mig”

Publicerad
23 feb 2023, 09:15

Tiina Taube har snabbt lärt sig göra snygga utbredningar på IF-skolans plåtkurs. Hennes bilder har fått många positiva reaktioner i Facebookgruppen Isolerare utan gränser.

Hur länge har du jobbat med isolering?

– Jag har jobbat som vvs-isolerare på Sticab i Norrköping sedan hösten 2017 då jag sadlade om från vårdyrket. 

– Jag ville prova något annat och sökte allt möjligt, men blev inkallad till chefen hos Sticab och tänkte att det här kan nog gå bra. Jag har en fordonsteknisk utbildning i grund och botten så jag har sådana intressen också.

Mer om isolering
”Den isoleringen sticker ut estetiskt”

Mer plåt
”Plåt är det jag helst jobbar med – det är roligt när det blir lite udda”

Varför går du en plåtkurs?

– Jag håller på att ta cert som vvs-isolerare, och i utbildningen finns en påbyggnadskurs för att bli isoleringsplåtslagare. Jag har alltid velat jobba med plåt – jag är estetiskt lagd och att skapa är kul. Jag får tänka till, utforma plåten för att få fina resultat med rätt vattenavrinning. Det är annat än att bara sätta rörskål och gummi hela dagarna. Jag fick kursen med viss övertalning, på jobbet är det inte så mycket plåtjobb, men jag vill verkligen fortsätta utvecklas och få en bredare kunskap.

Tiina Taubes flänskåpa (till vänster) och resultatet (till höger) av en övning med rörböj 90C, rakbit, rörböj 45C, infällt påstick, kona, lock.

”Efter att man ritat ut 15 mm i kanterna måttar man 400 mm ut från 0-punkten om du ska göra 2+3-böj. Sedan från 400-markeringen måttar man 79 mm upp, +3mm sick-tillägg. Och så drar man en linje från den punkten till 0. Därefter ritar du ut radien.”

Vad har varit svårast?

– Utbredningar, det man börjar med. Så kallade fiskar sätts ihop så att de bildar en böj. Hur man ska tänka och räkna diametrar för att få till fisken är knöligt i början. Men jag har fått många bra tips och knep på kursen. Sista veckan fick jag en uppenbarelse när jag kom på hur det funkar. Jag är ju inte fullärd på en vecka, men har verkligen fått ett bra hum.

Infällt påstick samt liggande och stående påstick.

Vad var det för magiska knep du fick?

– Bland annat att det är enklare om man kör 79-modellen. Efter att man ritat ut 15 mm i kanterna måttar man 400 mm ut från 0-punkten om du ska göra 2+3-böj. Sedan från 400-markeringen måttar man 79 mm upp, +3mm sick-tillägg. Och så drar man en linje från den punkten till 0. Därefter ritar du ut radien. Avstånden ändrar sig beroende på hur många segment man vill ha på böjen. För mig var det mindblowing att man kan göra så här!

Läs också:
”För villaägare handlar det framför allt om att isolera ventilationskanalerna”

Oj – det låter svårt, jag blir imponerad.

– Haha, jag har ju jobbat sedan 2017 så det går ganska fort att lära sig. I utbildningen för att ta VVS-isoleringscertet börjar man med en grundkurs; rörskålar, nätmattor och sedan lamell. Och när man har betat igenom det kan man bygga på och kommer till plåtkursen. Kan du inte det första är det svårare att lära sig, mycket inom plåt går hand i hand med gummi.