Golvbrunnen sparar energin från duschvattnet
Duschgolvbrunnen minskar energianvändningen med 75 procent. Under vintern installeras den i olika byggnader och planen är att den börjar serietillverkas senare i år.
Enduces golvbrunn återvinner energi som annars rinner ut i avloppet.
Läs också:
”Världens energieffektivaste golvbrunnslösning”
Läs också:
Här återvinns 95 procent av spillvattenenergin
– Värdefull energi spolas i de flesta fall rakt ut i avloppet. Så kan vi inte ha det. Branschen behöver en ny standard. Om vår lösning planeras in redan i projekteringsskedet så ger det stor effekt på energikalkyler och driftbudgetar, säger Henrik Hagman, grundare av Enduce och teknisk doktor i energiteknik, i ett pressmeddelande.
Tekniken jämnar också ut bostäders effektbehov vilket ger sänkta kostnader för både fastighetsägare och energiproducenter.
Enduce har gjort det möjligt att använda industriella värmeväxlare. Utgående använt duschvatten värmer inkommande kallvatten vilket gör att bara en fjärdedel tappvarmvatten behöver tillföras till duschblandaren. I stället för att blanda kallt vatten med varmvatten för att få rätt temperatur blandas förvärmt kallvatten med en mindre del varmvatten.
– Du duschar fortfarande i helt rent vatten, då det enbart är energin som recirkuleras. Resursbesparingen ligger i huvudsak i energin och inte i vattnet. Vattenförbrukningen utgör endast en mycket liten del av resursbehovet vid duschning, säger Gustav Svenson, medgrundare och konstruktör, med bakgrund som produktutvecklare.
Om alla svenskar skulle duscha med denna golvbrunn i sina bostäder hade värmeförbrukningen reducerats med cirka 5 TWh per år. Värmeförbrukningen i svenska bostäder låg totalt på 61 TWh år 2021.
Enduce tilldelades 2022 tre miljoner kronor från Energimyndigheten för att verifiera den senaste versionen av golvbrunnen i samarbete med etablerade branschaktörer. Totalt installeras under vintern ett 20-tal enheter i olika miljöer, bland annat småhus, lägenhetshus, korridorsboenden och hotell.
Läs också:
15 sätt att hämta värme i avloppet
Tekniken har redan testats över 6 000 gånger i kommersiell miljö och boendemiljö. Verifieringen är sista steget innan serietillverkning tar vid under andra halvan av 2023.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen