”Blir det jordbävning rasar byggnaden men vattenreningen står kvar”
Simhallen i Solna blev firmans stolthet. Men de kämpar fortfarande med att hitta folk som kan jobba med plast.
Jim Hassleborg, projektledare och plastsvetsare på Mälardalens plastmontage, du är väldigt nöjd med det vi ser på bilderna?
– Ja vi är stolta över det här. Vi var med och byggde Solna simhall, det blev väldigt extremt byggt och något vi använder som visningsexemplar.
Mer hantverksskicklighet:
”Det är lite trixigt och kräver en stadig hand”
De installerade något extra:
”Den gav ifrån sig något enormt med värme”
Vad är det med just det här resultatet du gillar bäst?
– Det är så välbyggt på alla fronter just med upphängning och allt sådant. Om det skulle bli en jordbävning så rasar byggnaden men vattenreningen står kvar. Allt är jättenöjda med hur slutresultatet till och det är jättekul när folk säger “oj vilket bad det här var”.
Hur var det att jobba med det här projektet?
– Vi hade personalbrist och det var väldigt mycket övertidstimmar. Vi är en liten firma och har inte tillräckligt med personer egentligen. Rekryteringarna är ständigt pågående men det är jättesvårt att få in folk som klarar jobbet och passar in i gruppen.
Varför det?
– En vanlig VVS:are kan dra rör men inte svetsa plast på det sätt som vi gör. Det krävs upplärningstid. Vi brukar kalla oss för finsnickare inom rörmokeri.
Vad beror personalbristen på?
– Vem som helst kan lära sig att svetsa men att göra det efter ritning är den tuffa biten. Plastbranschen har behandlats lite som att det är leksaker vi sysslar med men alla går över mer och mer till plast nu för att den är mer kembeständig än vad till exempel rostfritt är. Man kan köra många tunga syror i de här rören.
Vad krävs för att bli en bra plastsvetsare?
– Det krävs att man skaffar licens och har respekt för plasten. Vi försöker att uppdatera våra kunskaper hela tiden, jag läser mycket om svetsnormer och gör mina licenstester vartannat år.
Hur får man in mer utbildad personal på ert område?
– På gymnasiet kan man plugga till rörmokare men inte plastmontör. Det är något man halkar in på under tiden, det är en gömd bransch på något vis. Det är nog många som inte vet att det finns. Men det blir viktigare och viktigare, just nu är det högtryck på badhus och sådana uppdrag. De flesta skriker efter folk.
Läs om yrkesglädje:
”Även rörmokeri kan vara häftigt – ibland är det som ett konstverk”
Har du något råd till den som blir nyfiken på det här?
– Jag tycker absolut att de ska se över möjligheterna att lära sig svetsa plast för det blir mer och mer av det. Det finns en jätteframtid inom det. Hör av dig till någon firma. Har man jobbat som rörmokare något år så finns en grund att klara av det här också. Rördragningen i sig är likvärdig men vi svetsar med helt andra metoder. Inte många behärskar alla, det tar väldigt lång tid att lära sig allt. Efter 20 år tycker jag fortfarande att det här är en intressant bransch att jobba i.
RÖRSKRYT
Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen