9 tips att ge till kunder som snålar på värmen i stugorna
VVS-montören Gustav Theander Gransten har berättat om när han har blivit utringd på jobb på grund av att dyra elpriser fått kunderna att stänga av värmen. Han listar nu flera saker det kan vara bra att tipsa sina kunder om inför att minusgraderna kommer tillbaka.
1. Viktigast är att stänga av vattnet ute på sin servisventil där vattnet kommer in. Det ska alltid ligga på ett djup där det är frostfritt.
2. Värme ska vara på mellan 12 och 15°. Vid skada kan försäkringsbolagen neka kunden om de inte haft värmen på.
Läs också:
”Det enda som biter på isproppar”
3. Glykol i värmesystem – men dricksvattnet i ledningar fryser oavsett … Många stugägare häller glykol för att motverka att värmesystemen fryser, men vatten är fortfarande vatten. Glykol i värmen gör ingen skillnad för vattenledningen. Har det blivit en frysning får man provtrycka med luft innan man sätter på vattnet igen. Gustav Theander Gransten tar alltid för givet att om ett ställe har gått sönder har det troligtvis hänt på fler ställen i huset. I vägg eller golv syns tyvärr inte olyckan.
4. Avloppen brukar klara sig OM de är gjorda på rätt sätt med bra fall. Vattenlåset kan frysa så det bör man hälla glykol i. Glömmer man tex att hälla glykol i vattenlåset på toaletten är det högst troligt att den spricker och går sönder.
5. Öppna kranar. Ett annat vanligt problem är att man öppnar alla kranar och tror att vattnet har runnit ut. Men alla rör lutar inte neråt, då blir det som en ficka där det kan ligga kvar vatten och då spricker det.
6. Luriga termostatblandare. Många har termostatblandare och det kan vara svårt att få ut vattnet från dem eftersom de innehåller backventil samt termostat. Så det man ska göra är ta lös blandarna och lägga dem i varmt utrymme för att vara helt på säkra sidan.
7. Har man möjlighet till en kompressor så kan man öppna ändarna på rör slangar och blåsa igenom med tryckluft. Det är bättre än att bara öppna kranarna.
8. Installera värmekabel på inkommande vatten om du är osäker på om det ligger i riskzon för frysning. Det är en extra säkerhet.
9. Har du ett litet utrymme där det finns vatten och är risk för frysning, till exempel ett pumphus är det bra att installera en frostvakt som själv känner av temperaturen i utrymmet och reglerar sig själv.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen