Revolutionerande värmepump visade sig vara en bluff
Patentet på en supereffektiv värmepump fick privatpersoner och företag att satsa miljontals kronor och nyheten såldes in till kunder. Men det fanns inget patent och ingen fungerande värmepump.
Det rättsliga efterspelet visar att mannen bakom “uppfinningen”, Behrouz Arasteh, under flera år har lyckats lura ett stort antal företag och privatpersoner att han haft patent på en uppfinning av en banbrytande värmepump som kan skapa mer värme än den energi som tillförs.
Kylentreprenören Jonas Hagman var en av dem som blev lurad. Enligt Hovrätten för Västra Sverige handlar det om 15 miljoner kronor. Men Jonas Hagman själv säger att det inte rör sig om så mycket pengar och att bedrägeriet inte skadat honom eller hans företag.
I en intervju med VVS-Forum berättade Jonas Hagman om värmepumpens revolutionerande fördelar och att 400 svenska företag köpt fläktkonvektorn.
– Det handlar om fler order än så, säger han nu. Men det kom aldrig någon fläktkonvektor, det var det som var problemet.
Har du något ansvar för att de här företagen blev lurade?
– Nej, de har ju inte betalt för dem.
Det fanns ju egentligen inget patent. Varför kollade du inte det?
– Jo, men det finns ett patent, fast det är inte på den här produkten. Behrouz Arasteh fejkade det, säger Jonas Hagman, som för övrigt inte vill uttala sig, då det är fler rättsliga processer på gång.
Uppfinnaren uppgav att innovationen byggde på synkrotronteknik, att ett magnetiskt fält inne i värmaren aktiverades vilket ledde till att laddade partiklar (elektroner) accelererade och ökade i antal varvid de nådde en hög energinivå som, när partiklarna bromsades upp, avgav energi i form av värme.
Enligt en broschyr och bolagets hemsida introducerades företagets luftvärmare i Sverige, Norge och Finland år 2017. De uppgavs felaktigt vara både Eurovent-certifierade och CE-godkända samt ha klassningen A+++.
Men luftvärmarna existerade bara i några få demonstrationsexempel som inte fungerade.
En fabrik köptes i Milano men någon tillverkning i industriell skala kom aldrig igång.
Företag och privatpersoner investerade stora belopp i utveckling, produktion och kommersialisering av uppfinningen. Bland annat har ett familjeföretag i Göteborg investerat 48 miljoner kronor i mannens bolag. Hovrätten konstaterade att familjeföretaget investerat miljonerna i en uppfinning som inte existerade. Det fanns aldrig något patent, som mannen påstod. Investerarna fick bara begränsad insyn i bolagen.
Hovrätten för Västra Sverige bedömde brottet som grovt eftersom det handlade om betydande belopp och har ingått som ett led i en planerad brottslighet som skett systematiskt.
Förutom fem års fängelse och skadestånd på sammanlagt 70 miljoner kronor till brottsoffren så utvisas Behrouz Arasteh från Sverige i 15 år. Han själv förnekar brott.
Han har inte beviljats prövningstillstånd i Högsta domstolen så hovrättens dom har vunnit laga kraft.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen