Så tätar han rörkopplingar: ”En vattendelare i branschen”
Han kör ofta på lin och snöre, men tycker att en annan metod för att täta rörkopplingar är bäst ibland. En vattendelare i branschen, kallar han det.
VVS-montören och egenföretagaren Pablo Cabala trycker ut lite medel över gängorna och skruvar åt kopplingen.
– Det här är en riktig vattendelare för oss i rörbranschen. Bokstavligen.
Andra favoritmetoder:
Täta rörkopplingar med gängsnöre eller lin – vilket är bäst?
Fler tips:
Från kaos till björnkoll: 10 lösningar som skapar ordning i skåpet
Han har använt gängtätning länge men vet att många fortfarande tänker på det som något opålitligt. Lite bakåtsträvande, kan han tycka. Han ser det som ett komplement till lin, pasta och gängsnöre när man jobbar med mindre gängor.
– Man lägger bara på limmet, ämnet reagerar när det kommer i kontakt med metall och så stelnar det efter en liten stund. Det är någonting jag tycker är bra att använda på nya, fräscha delar som är torra. Jag skulle aldrig använda det på gamla stålrör.
Vad är nackdelarna med det?
– Jag har upptäckt den hårda vägen att om man lägger det på en gänga som är blöt så finns det risk att det inte håller tätt. Det funkar heller inte så bra på smutsiga, gamla gängor. Det är i alla fall min upplevelse av det. Vet man att kopplingen ska sitta nära en kompressor eller något som vibrerar så brukar jag också undvika det eftersom tätningen blir så stel så det finns risk att den krackelerar med tiden och då kan kopplingen läcka, säger han.
Fördelarna då?
– Det är en smidig metod, det är bara att smeta på och skruva ihop med fingrarna. Ska man dra åt med lin eller gängsnöre så måste man använda tänger, här sparar man mycket tid och man sparar handlederna också. Men det gäller att veta var man ska använda det.
Han tycker att rörbranschen kan vara för konservativ, “superkonservativ” rentav, både när det handlar om metoder och produkter.
– De lite äldre vill gärna hålla sig till sina metoder och tycker att allt nytt är skräp. Även om det här inte är direkt nytt, jag har använt det sedan 2009 och det funkar hur bra som helst. Folk använder det ju men det är lite hysch-hysch, en del vågar inte säga att de använder det. Jag är fullt medveten om att en del kommer att undra vad jag håller på med men jag har inte varit med om att det har läckt på tolv år förutom när det sitter för nära grejer som är gamla eller vibrerande.
Pablo Cabala har ett Instagramkonto med samma namn som hans bolag, Plusgrader, där han lägger ut filmer från olika sorters jobb och klipp med tips och tricks. Han vill vara motsatsen till en portion av branschen som han tycker har en “horribel jargong”.
– Det här gäller egentligen hela byggbranschen men specifikt VVS. Det finns en jargong som vi verkligen borde få bort, pusha och lyfta varandra istället för att klanka ned på andra, säger han.
Som född den senare delen av 80-talet betraktas han som ungtupp av många kolleger men han ser ändå stor skillnad på hur det var för honom att komma ut på arbetsmarknaden jämfört med hur stämningen är nu.
Testa dina kunskaper:
Kamelkyssar och gnistapor – har du koll på rörmokarslangen?
– När jag var lärling fick man höra både det ena och det andra. TIll slut vågade man inte ställa frågor för att man var rädd för att göra bort sig. Det har blivit mycket bättre, de som går som lärlingar i dag har nog en betydligt sundare arbetsmiljö än vad vi 70-80-talister hade. Det har hänt mycket på 20 år.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen