Logga in

Iskall rörläggning på Svalbard

Publicerad
11 nov 2022, 06:00

Sugen på jobb i dramatiskt  väder, storslagen vildmark och isbjörnar som grannar? Då kanske montörslivet på Svalbard kan vara något för dig? En som testat det är rörmokaren Helmer Nurminen.

– Varierande jobb, fantastiskt utbud av restauranger, bra fiske och turer med båt på sommaren och snöskoter på vintern. Så beskriver VVS-montören Helmer Nurminen livet  i Longyearbyen på Svalbard.
Han rekommenderar alla som känner sig manade att testa att  jobba för Assemblin på Svalbard.

Minnesvärt uppdrag
Den topphemliga lyxrenoveringen som VVS-montören aldrig glömmer

Ventilationsflärd
Han förgyllde teknikrummet: ”Vill göra branschen sexigare”

– Jobbar man där i fem år så kan man allt sedan, säger han.
Assemblin har runt 17 rörläggare i Longyearbyen som även ska bistå forskningsstationen på Ny-Ålesund, en timmes helikopterresa norrut.

Skotrar är ett vanligt transportmedel, men ibland är det brist på snö även här. Foto Helmer Nurminen

Det tuffa vädret påverkar jobbet på flera sätt. Alla vattenledningar ligger ovanpå marken på grund av  permafrosten och alla stammar hänger i en box under husen.

Idag jobbar runt 4-5 svenskar för Assemblin på Svalbard som sammanlagt har drygt 40 montörer anställda, berättar chefen Ryno Hansen, som själv hade tänkt stanna ett halvår men blivit kvar i tio år.

– En svensk rörmokare har jobbat här sedan 97 och fått guldklockan. Men vi har också svenska elektriker och ventilationsmontörer på plats, säger han.

Många av husen står på pålar och stammarna hänger i boxar under husen. Foto Helmer Nurminen.

Till uppdragen hör nybygge av en folkhögskola, skola och hotell men också jobb för industrin och en del infrastruktur som fjärrvärme och VA-anläggningar, berättar han.

Det finns gott om isbjörn och alla som rör sig utanför staden måste bara skjutvapen. Däremot är det ont om vägar, cirka fyra mil vägar totalt. En del transporter sker därför med snöskotrar, helikopter och mindre flygplan.

Alla som rör sig utanför staden måste bära skjutvapen för att skydda sig mot isbjörn, även VVS-montörer som är ute på jobb.

– Man ska vara lite speciell för att trivas här. När det är många minusgrader och storm är det tufft att jobba, säger Ryno Hansen.

Lönen är runt 300 norska kronor i timmen och skatten är 16 procent.

Vy över Longyearbyen . Foto Helmer Nurminen.


– Lägenheter finns tillgängliga via Assemblin, säger Ryno Hansen som välkomnar alla manade montörer att ansöka om jobb i den norska ögruppen där Spetsbergen är den största ön.

Publikdragarbygge
”Det kändes lite konstigt i början när folk stod och tittade på en och fotograferade”

I staden Longyearbyen, där Assemblin har sitt kontor bor omkring 2000 av Svalbards runt 2600 invånare.