Dålig lastsäkring ”som en elefant i nacken vid en kollision”
Att överskatta lastkapaciteten är ett vanligt misstag i servicebilar. Men det finns sätt att få en säkrare arbetsmiljö.
– En grov uppskattning är att det rullar mellan 12 000 och 15 000 servicebilar i Sverige idag. Det är rätt många arbetsplatser, för bilen är ju din arbetsplats lika mycket som själva bygget. Och alla arbetsplatser ska vara säkra, säger Rickard Lindberg, arbetsmiljöexpert på Installatörsföretagen.
Arbetsmiljöorganisationen Prevent framhåller att dåligt fastspänd last kan bli ”en elefant i nacken vid en kollision”. Rickard Lindberg tror inte att alla tänker på det alla gånger.
Upphöjda bilgolv
”Golvet kan bli som en kniv”
Läs också:
Egen biltvätt – en av de smarta lösningarna i installationsföretagets miljösatsning
– Man gör det lite lätt för sig, kanske tänker att ”jag ska ju bara några kvarter”. Men det kan förstås bli allvarliga personskador om man krockar och saker flyger omkring i bilen.
Han framhåller också ansvarsfördelningen.
– Arbetsgivaren har naturligtvis ett ansvar för att bilen ska vara säker i alla avseenden, inklusive att det finns möjlighet till ordentlig lastsäkring. Men det hjälper inte att ha den bästa bilen i världen, om föraren inte lastar på ett säkert sätt, säger Rickard Lindberg.
Ansvarsfördelningen gäller också i lagens ögon. Rickard Lindberg tar fortkörning som exempel:
– Det är ju inte arbetsgivaren som får böter om du kör för fort. På samma sätt är det inte arbetsgivaren som får böter, om du slarvar med lastsäkringen.
Ett förekommande misstag, enligt Prevent, är att man överskattar bilens lastkapacitet.
– Jag vet inte hur vanligt det är, men det är ju lätt hänt. Man kanske har bråttom, och man vill ha med sig alla grejerna på en gång. Ett råd är att plocka ut allt som inte behövs till det aktuella jobbet, sådant som blivit liggande i bilen. Det ökar säkerheten, och du får bättre ordning och reda på dina grejer dessutom, säger Rickard Lindberg.
Nu lanseras ett informationspaket om lastsäkring och fordonskontroll. Flera olika branschaktörer står bakom informationspaketet, däribland Installatörsföretagen, Elektrikerförbundet och Prevent.
– Det här är ett bra sätt att jobba tillsammans. Samverkan mellan arbetsgivarorganisationer och fackförbund är värdefullt, säger Rickard Lindberg.
Lista 2022:
Alla små servicebilar på el
Materialet består av fyra delar: checklista samt film om hur man lastar säkert, en film från Folksam som skildrar vad som händer vid en krock, samt en checklista för servicebilar. Den sistnämnda ska även kunna användas som underlag när man köper ny bil.
Informationsmaterialet finns på prevent.se/servicebilar och är framtaget i samarbete mellan Prevent och Byggföretagen, Glasbranschföreningen, Installatörsföretagen, Byggnads, Seko och Svenska Elektrikerförbundet.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen