Vattenfall – investera pengarna i solenergi!
Winter is coming. Alltmedan kylan lägger sig som ett tungt istäcke över Huset Stark i tv-serien Game of Thrones upprepas orden winter is coming. Mottot är både ett krasst konstaterande av årstidernas gång och ett förebud om att något riktigt dåligt är på väg att hända.
Vintern kommer snart även till Sverige och precis som en stor del av svenska folket har vi börjat rusta inför mörkret och kylan. Det dåliga som kan drabba oss är de extrema elpriserna, som är olika höga beroende på i vilken energizon man befinner sig i.
Ve den som bor och verkar i zon 4 i södra Sverige där företag stängs ner för att elräkningen tiodubblats.
När vintern har kommit till vårt vinterbonade landställe på Vindö brukar vi sätta på luft/luftvärmepumpen på 22 grader. Men så blir det inte i år.
”Tack vare min förutseende, småländska mamma, som byggde huset, har vi både vedspis och braskamin.”
Även om vår värmepump har ett COP-värde på fyra, det vill säga att värmepumpen genererar 4 kW per förbrukad kW, så går det inte att komma ifrån att den drivs med el.
Därför blir det de gamla sätten att hålla värmen på, innan Sverige elektrifierades, som gäller.
Tack vare min förutseende, småländska mamma, som byggde huset, har vi både vedspis och braskamin.
Braskaminer är det snart lika lång leveranstid på som värmepumpar. Sotare lär vara nerringda när kunder vill ha gång sina gamla kaminer.
Enligt Svenska Brasvärmeföreningen har försäljningen av braskaminer ökat med mellan 30 och 50 procent första halvåret i år jämfört med samma period förra året.
Men det finns förstås ett krux med allt detta eldande – man behöver mängder med ved!
Är man inte skogsägare får man snällt köpa ved på macken eller Blocket där “ved” sen flera veckor tillbaka är det populäraste sökordet.
Och priserna har formligen exploderat. För en kubik björkved får man numera betala omkring 1 200 kronor. Och behöver man dessutom inhandla själva installationen går en liten begagnad kamin på 5 000 kronor och en vedspis på upp till 23 000 kronor.
Men de relativt stora investeringarna är ändå lönsamma mot bakgrund av de monsterelräkningar folk och företag drabbas av.
Det skulle kännas mindre surt om exempelvis landets största elbolag, statliga Vattenfall, antingen betalade tillbaka pengar som de sugit ut ur kunderna eller satsade på solenergi till alla i form av billiga solpaneler.
Men det är väl att hoppas på för mycket. Vattenfall räknade förra året hem en vinst på 48 miljarder kronor, något som är rekord bland alla elbolag i landet.
Winter is coming.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen