Montörerna fick inte ut lön – begärde VVS-firmorna i konkurs
På kort tid har tre företag i VVS-branschen gått i konkurs efter att anställda har fått för lite i lön. Med fackets hjälp har de begärt företagen i konkurs.
En isoleringsfirma i Stockholmstrakten var skyldig en montör drygt 12 000 kronor för intjänad arbetstidsförkortning mellan november 2021 och maj 2022. Montören kontaktade därför sitt fackförbund Byggnadsarbetareförbundet.
Läs också:
Tidigare superföretag i konkurs – gick från 16 anställda till två
Läs också:
Efter konkursen – här är de 34 drabbade installatörerna
Företaget fick en betalningsuppmaning av Byggnads 17 juni men skulden betalades inte. 28 juni ansökte montören via sitt ombud om att arbetsgivaren skulle försättas i konkurs.
Konkursförhandlingen hölls 9 augusti i Attunda tingsrätt i Sollentuna men företaget kom inte. Skulden var fortfarande inte betald och företaget hade inte lämnat någon förklaring till att ersättningen inte betalats ut.
16 augusti beslutade tingsrätten att försätta isoleringsföretaget i konkurs. Företaget skulle även ersätta montörens rättegångskostnader på drygt 19 000 kronor.
En skånsk ventilationsfirma var skyldig en montör nära 90 000 kronor för att inte ha betalat ut lön och semesterersättning för perioden april till maj 2022. Kronofogden konstaterade 30 maj att företaget saknade utmätningsbara tillgångar som täckte skulden. Det visade sig att företaget totalt hade skulder på drygt 1 miljon kronor till andra. Företaget ansågs därmed vara på obestånd.
5 juli ansökte montören via ombudet LO TCO Rättskydd att försätta företaget i konkurs. Företaget kom inte till konkursförhandlingen i Malmö tingsrätt 16 augusti och försattes samma dag i konkurs. Företaget skulle också betalamontörens rättegångskostnad på drygt 22 000 kronor.
En snickare hade varit anställd på en skånsk bygg- och VVS-firma sedan augusti 2019 men blev blev uppsagd och slutade i maj i år. Han kontaktade då Byggnads eftersom att han inte hade fått den lön han hade rätt till. Det visade sig att företaget hade betalat ut för lite lön och inte betalat ut semesterersättning eller arbetstidsförkortning under hans anställning. Skulden till snickaren var minst 62 000 kronor.
Byggnads försökte utan resultat att få kontakt med företaget och skickade därför en betalningsuppmaning 8 juli. Bolagets företrädare meddelade då att det inte bestred betalningsuppmaningen, men ville ha mer tid på sig för att betala.
Läs också:
Så mycket höjs montörernas löner
Skulden betalades ändå inte och 20 juli begärde snickaren via sitt ombud att företaget skulle försättas i konkurs. Företaget kom inte till konkursförhandlingen vid Lunds tingsrätt 6 september och samma dag försattes det i konkurs. Snickaren ska ersättas av företaget med 27 000 kronor för sina rättegångskostnader.
Så SÄger Lagen
- Enligt konkurslagen är det den anställde som ska styrka sin rätt att begära att arbetsgivaren försätts i konkurs.
- Företaget ska ha uppmanats att betala skulden, men inte gjort det inom en vecka. Uppmaningen ska ha delgivits en företrädare för bolaget och innehålla en upplysning om att en konkursansökan kan följa.
- Den anställde kan då begära företaget i konkurs inom tre veckor om skulden ännu inte är betald. Tingsrätten ska ta ställning till om företaget är på obestånd och i så fall försättas i konkurs.
- Om ett företag försätts i konkurs och tillgångar saknas i konkursboet har de anställda chansen att istället få ut ersättning via den statliga lönegarantin. Det är konkursförvaltaren som beslutar om lönegaranti och ersättningen betalas ut av länsstyrelsen.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen