Logga in

Färre råd från Boverket ska ge fler uppfinningar i byggbranschen

Publicerad
10 okt 2022, 05:56
| Uppdaterad
7 okt 2022

De allmänna råden ska bort för att släppa lös innovation som i sin tur kan minska vattenskador och andra byggfel. Snart skickar Boverket ut förslaget de jobbat mot i flera år.

Det största projektet på länge gällande byggregler är snart klart för att granskas under en remissrunda. Boverket har i flera år arbetat med utredningen “Möjligheternas byggregler” som syftar till att modernisera och förenkla byggandet.

Läs intervjun med Boverkets generaldirektör:
”Byggbranschen borde må bättre”

Mer om vattenskador:
Tätskiktssystemen håller inte tätt: ”Vi ser en hel del väldigt konstiga fel”

Boverket får kritik för att reglerna är för detaljstyrda och nu är tanken att de allmänna råden ska tas bort. Istället för att beskriva hur man ska bygga och installera ska Boverket göra klart vilka krav och regler som finns och sedan överlämna till branschen att skapa standarder för hur man ska nå dit.

– Våra allmänna råd har uppfattats som gällande krav där man inte vågat gå utanför råden, säger Peter Brander, sakansvarig för Termisk komfort och Fukt på Boverket. 

– Just för vatten och avlopp och fukt har mycket varit extra detaljerat och där backar vi hem från detaljerna och pratar om rena funktionskrav istället.

Vilken effekt kommer det få?

– Tanken är att när reglerna blir mer generella så behöver de inte skrivas om hela tiden när ny teknik tas fram, så att marknaden kan använda ny teknik utan att man behöver ändra i regelverk. 

Har branschen själv efterfrågat det här?

– Ja eftersom man tyckt att det varit innovationshämmande och bromsande. Sedan vet man inte om hela branschen kommer att ta ansvar och hur mogen den är för det. Det är där diskussionen ligger i dag när vi skriver reglerna, vad kan branschen klara av?

Läs mer om vattenskador:
”Det är den svåraste läcka jag varit med om under min karriär”

I en intervju med VVS-Forum förra året kritiserade Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren byggsektorn och hänvisade till att byggfel kostar samhället 100 miljarder om året, är branschen då mogen för mindre styrning?

– Grundförutsättningen är att kravnivån ligger kvar, vi förtydligar bara krav som redan finns i lagar och förordningar. Vi minskar mängden förtydliganden men kraven är desamma. I vissa fall kommer vi faktiskt lyfta vissa av de gamla råden till att bli krav för vi tycker de förtjänar att stå kvar. Till exempel har vi råd kring projektering och kontroll och dokumentation som kommer att stå som krav i föreskrifter. 

”Möjligheternas byggregler”

Boverkets bygg- respektive konstruktionsregler skrivs om och blir mer generella. Hänvisningar och råd försvinner ur föreskrifterna. Kraven i sig förändras dock inte. I slutet av året väntas en stor del av de föreslagna förändringarna gå ut på remiss och regelverket är tänkt att börja gälla under 2024.

Källa: Boverket.