Logga in

Så har de dolt alla installationer i det pampiga 1800-talshuset

Publicerad
21 sep 2022, 08:32

Den pampiga 1800-talsbyggnaden ställer höga krav på ventilationen. Förutom funktionell och energieffektiv ska den vara osynlig. Det innebär en rad nydanande lösningar.

Petter Lundgren, en av huvudägarna i ventilationsuppstickaren Inventiair, visar runt i de spatiösa rummen i 1800-talshuset i Stockholms innerstad installeras en ny, energieffektiv ventilationsteknik. Det  ska bli kontor till en än så länge hemlig hyresgäst.

Andreas Martinsson, ny teknik- och miljöchef på Svensk Ventilation:
”Alla vet när ventilationen är dålig men inte när den fungerar bra”

Europeiska VVS-tekniska föreningen Rehva ger råd
Låg smittorisk med välskött ventilation

Det mesta av interiören är utblåst, men rummens karaktär är ändå påtaglig. Vissa rum är stora salar med tre–fyra meters takhöjd, utsmyckade med stuckaturer och med franska balkonger.

Här kan man verkligen prata om rum med utsikt. Högst upp i byggnaden ser man ut över  Slottet, Operan, Riksdagen och Kungsträdgården.

Petter Lundgren, Inventiair.

– Vi får många prestigeprojekt, som det här. Vi har till exempel gjort anpassade lösningar åt Abba-museet, Ikea, Mall of Scandinavia och Michelin-belönade restaurangen Frantzén, säger Petter Lundgren, som kallar sig själv för halvnörd när det gäller luftväxlingssystem. Han började som försäljningschef på Inventiair 2012 och kom då närmast från ventilationsjätten Lindab.

Projektet vi besöker vid Gustav Adolfs torg är ett i raden med särskilda utmaningar.

– Hyresgästen ställer höga krav på estetiken och vill inte att några installationer skulle vara synliga. Därför är alla våra ventilationslösningar i huset dolda. De flesta är under svävande undertak, men ibland får vi hitta på andra lösningar, säger Petter Lundgren och pekar på kylbafflar som på grund av det konstfullt utformade taket i en amfiteater-liknande konferensdel i fyravåningshuset, istället placerats i bänkarna. 

– Tillsammans med VVS-konsulten Metator och HH:s Ventilation, som är ventilationsentreprenör för ombyggnaden, har vi tagit fram nya lösningar för varje rumstyp, säger Petter Lundgren.

Att 1800-talshuset vid Operan är blåmärkt, den högsta klassen för byggnader med synnerligen höga kulturhistoriska värden, är också en utmaning för både byggare och installatörer.

– Vissa väggar får det inte borras i och innertaken måste lämnas orörda. Det är konsulterna som avgör vad vi får göra och inte göra. Varje rum ska ha ventilation och kyla, säger Tomasz Tronowski, arbetsledare för de tio ventilationsmontörer på HH Ventilation AB, som installerar ventilationssystemet.

Inventiairs ventilationsteknik är en hybrid mellan traditionellt omblandande och stratifierande (undanträngande) ventilation med högimpulsdon som blåser in tilluft med hög hastighet.

Sval luft förs med hög hastighet in i rummet, krockas mot en vägg och förs därefter ner på golvet. Rummets gamla varmare luft stiger upp mot taket.

Syftet är att så mycket som möjligt av den rena luften ska nå människorna i rummet på samma gång som den använda luften förs bort. Resultatet blir en näst intill skräddarsydd ventilation för varje person som vistas i ett rum.

– När man strävar efter att föra tilluften mot människor som är i rummet blir det naturligt så att människorna, som är värmekällor, ”suger upp” luftströmmarna, säger Petter Lundgren och påpekar att varje människa avger ungefär 120 watt värme.

– Varm luft stiger uppåt. Det skapar en luftström på 15-20 liter per person och sekund.

Ventilationssystemet ger en energieffektivisering på upp till 50 procent. Det innebär en stor efterfrågan på den här sortens ventilation. 

Inventiair startade sin verksamhet 2012 och har byggt ett bolag med en omsättning på 21 miljoner kronor 2021.

– En av framgångsfaktorerna är att vi blir involverade i ett tidigt skede i projekten och jobbar nära konsulter och installatörer, förklarar Petter Lundgren.

Inventiair har ett laboratorium, men ingen egen tillverkning. I stället använder man sig av bland annat familjeföretaget Hallströms i Nälden utanför Östersund.

– Allt är svensktillverkat, utom kylbatterierna som levereras från Italien. De leveranserna är något försenade, men har än så länge inte hindrat vår verksamhet, säger Petter Lundgren.

Johnny Kellner, fristående energi- och klimatstrateg:
Ventilationskonsulterna måste klara beräkningar

InventiAir har inte kunnat ta patent på hela ventilationssystemet eftersom det knappast låter sig göras på luftströmmarnas termik, däremot har man patenterat detaljer i systemet.

Vem är då den nya hyresgästen som har så höga anspråk på ventilationen? Klart är i varje fall att hen har gott om pengar, höga krav på estetik och gillar dolda installationer.

– Det är mycket hysch-hysch kring den här hyresgästen, jag vet inte själv vem det är, säger Petter Lundgren.

Inventiair                       

  • Omsättning: Omkring 21 miljoner kronor (2021). InventiAir AB ingår i en koncern med tre bolag.
  • Anställda: 7
  • Verksamhet: Att bedriva utveckling, tillverkning, försäljning och service av produkter och system för ventilation av byggnader.
  • Grundat: 2009 efter ett forskningsprojekt.
  • Vd: Martin Sellö.
  • Ägare: Martin Sellö och Petter Lundgren.