Inga VVS:are i laget bakom 3d-printat hus – än
Färre byggfel och snabbare byggen. Tobias von Haslingen skriver ut betonghus i 3d-skrivare och vill revolutionera hela byggbranschen. Nu söker han installationspartner – men hittills har ingen nappat.
Byggbranschen brottas med långa byggtider och kostsamma byggfel. Uppstartsföretaget Concreteprint vill lösa problemen genom att automatisera byggprocessen och printa ut hus i betong med 3d-skrivare.
– Målet är att bygga bättre, snabbare och effektivare. Installatörernas arbete ska också bli mycket lättare, säger Tobias von Haslingen, som är vd och medgrundare på Concreteprint.
För att visa att konceptet fungerar har företaget printat ut ett litet hus i ett nedlagt grustag i Tumba söder om Stockholm. Hela kåken är tvärrandig av de bulliga betongsträngarna som har spritsats ut lager för lager.
Fråga experten:
Hur installerar jag vattenanslutna kylskåpet på rätt sätt?
Rörskryt:
”Det var inte planen att rören skulle dras så där snyggt”
– På sikt ska ytan bli slät som gips, och man ska kunna måla direkt på väggen utan förarbete, säger Tobias von Haslingen.
Vi kliver in i prototyphuset som har 50 mm tjocka dubbelväggar. Däremellan kan isolering och armering såväl som el- och vvs-installationer smidigt sänkas ner.
På innerväggarna lyser några eldosor orange i den grårandiga betongen. Hålen för dosorna sågades upp med en vanlig hålsåg medan betongen fortfarande var fuktig och mjuk. En öppning för ett fördelarskåp skapades redan av 3d-skrivaren.
I framtida hus vill Concreteprint skriva ut färdiga kanaler för eldragning och hål för eldosor. Kanaler för VVS-installationer likaså.
– Konstruktören måste noggrant tänka igenom var alla installationer ska sitta redan när CAD-ritningen skapas. Sedan går hela bygget snabbt och effektivt, du minskar risken för fel och det blir mycket mindre jobb för elektriker, vvs-montörer och snickare, säger han och hänvisar till ett 3d-bygge i Tyskland där arbetstiden för elektrikerna halverades.
Några elmässiga utmaningar ser han egentligen inte, vare sig vad gäller eldragningarna eller elsäkerheten.
Att skapa ett betongrecept som funkar har däremot varit knepigt. Betongen ska vara så pass mjuk att den kan pumpas och sprutas ut, men samtidigt så fast att den håller formen och står pall för tyngden från nästa lager som spritsas på. Utanför det lilla prototyphuset ligger allehanda testobjekt som visar hur blandningen har förfinats de senaste åren. Från mer eller mindre oformliga kluttar till stiliserade julgranar.
I ett tält ett stenkast därifrån utvecklar företaget nästa generations skrivare. Den ska klara att skriva ut större hus, snabbare och med större noggrannhet. Vid mitt besök skapas betydligt mindre objekt: betongstolar. Projektledaren Henrik Ahlberg övervakar betongblandaren och förklarar att den ska kännas ungefär som hårdvispad grädde. Fast tyngre. Praktikanter från yrkeshögskolan Xcenter i Tumba rattar 3d-printern.
Först går allt bra. Munstycket rör sig i ett prydligt mönster, och en liggande stol växer fram lager för lager. Men efter en paus sker något oväntat, och munstycket går tillbaka till startpositionen – trots att det innebär att den pressar sig ner i den halvfärdiga stolen och saboterar den.
– Jätteintressant, kolla vad det var i programvaran som gjorde att den backade tillbaka, hojtar Tobias von Haslingen till praktikanterna.
Hans vision är att placera skrivare på byggen och skriva ut hus eller lägenheter direkt på plats. För att det ska bli verklighet krävs både finansiering och partner.
– Vi har ett antal intressenter för att bygga hus. Det kommer kunna gå.
Tvist om materialkostnad:
”Jag hade kunnat köpa samma materia för en tredjedel av priset”
Tobias von Haslingen söker även samarbeten i installationsbranschen för att vidareutveckla lösningar för el såväl som vvs. Hittills har han haft svårt att få napp.
– Hela byggbranschen är väldigt konservativ. Men de får se upp, för 3d-printing och automation kommer att revolutionera byggandet i framtiden, säger han.
Fakta: Sveriges första 3d-skrivna hus
Yta: 24 kvadratmeter
Betongutskrift: 2,7 km i 126 lager
Printtid: Sammanlagt 28 timmar under 13 dagar
Materialkostnad för stommen: Drygt 32 000 kronor
Övrigt: Fönsterkarmarna är 3d-printade i biokomposit.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen