Logga in

”Flytta ut väggen om det behövs”

Publicerad
20 sep 2022, 16:26
| Uppdaterad
22 sep 2022

Stambyten innebär ofta improvisation och ”löses på plats”. Men en lösning är big no-no, enligt experten Hans Söderström, som medverkar i första avsnittet av VVS-podden.

Stambyten är ofta utmanande arbeten, inte minst när det gäller att hålla samman projektet med andra yrkesgrupper och ha en bra kommunikation med de boende.

– De som sysslar med stambyten är ofta montörer som kan sitt yrke, är bra på installationer, men också kan tala med folk och förstå deras situation, säger Hans Söderström, expert på installationsteknik VVS på Installatörsföretagen.

Det gäller att vara lösningsorienterad. Men den som minskar på isoleringstjockleken för att allt ska få plats i schaktet bör tänka om, menar Hans Söderström i VVS-poddens första avsnitt.

Läs om Natalia Strandberg, sidekick i VVS-podden:
”När jag var ny åkte jag alltid ut till grossisten klockan sex på morgonen”

VVS-montörens bild av stambyten:
”I 99 procent av fallen stämmer inte verkligheten med ritningen”

– Man måste ge yta för schaktet och får kanske flytta ut väggen för att få plats, man kanske får ta en decimeter extra för schaktet för man måste se till att det blir rätt isoleringstjocklek och även att man kommer åt att isolera, säger Hans Söderström.

När husen byggdes var synen en annan, förmodligen finns isolering på värmeledningar men sällan för tappkallvatten men även dessa ledningar måste isoleras för att inte legionella ska bildas. Både legionellarisker och energiförluster måste beaktas.

– Ofta har man också cirkulerande varmvattenledning, VVC, som pumpar runt vattnet årets alla dagar. Tappar man kilowatt från den blir mycket på ett år.

HÄR KAN DU LYSSNA PÅ HELA VVS-PODDEN: