David, 100, har jobbat med ventilation i över 80 år
Från springpojke på fläktfabriken till världskänd innovatör och ventilationskonsult. Nu väntar David Södergren, som bland annat utvecklat frånluftsfönstren, på sitt nästa patent.
Vi sitter på altanen på tomten utanför Åkersberga i Roslagen. Här, i ett hus byggt på 60-talet omgivet av natur, bor David Södergren med sin sambo. Nedanför glittrar sjön Skiren känd för sitt klara vatten. David Södergren fyllde 100 år den 19 maj. Han har arbetat med ventilation i över 80 år, både i Sverige och utomlands. Och det tänker han fortsätta med till viss del.
Som 17-åring började David Södergren arbeta på en fläktfabrik efter att av en ren tillfällighet ha sett en annons i Dagens Nyheter. Fabriken sökte springpojkar. Han skulle bära handlingar för tork- och ventilationsutrustning till företagets fyra kontor. Det skulle visa sig bli starten på en lång och brokig karriär med ventilation och energiförsörjning som den röda tråden.
I hans cv finns bland annat: utveckling av frånluftsfönster, medverkande i utvecklingen av den svenska kärnkraften på AB Atomenergi och bygget av den första svenska kärnreaktorn, examensarbetet i Kentucky på företaget American Air Filter i Louisville, injustering av världens största papperstork i Alaska, projektering av sjukhus i Bagdad. Dessutom ett antal förtroendeuppdrag och inkallad soldat i andra världskriget.
Läs också:
Ventilationsexpert: ”Villaköpare blir grundlurade”
Läs också:
”Alla vet när ventilationen är dålig men inte när den fungerar bra”
De senaste 20 åren har han arbetat med ventilation i bostäder. 2011 tog han fram en rapport i tre etapper på uppdrag av Energimyndigheten.
– Jag tror att det fortfarande finns utveckling att åstadkomma inom bostadsventilation. Det används mycket energi för att värma bostäderna och jag tror att det finns behov av nya lösningar, säger David Södergren.
David Södergren har en civilingenjörsexamen och en forskarexamen från KTH. Efter sin examen fick han jobb på VVS-konsultfirman Paul Petterssons konstruktionsbyrå. De sökte en kvalificerad medarbetare. Företaget fokuserade huvudsakligen på VVS i sjukhusmiljö. David Södergren ansvarade för all hygien, men framför allt ventilation. Där presenterade han en idé som han fått under jobbet på fläktfabriken: att man kunde suga ut luften från vårdrummen mellan glasrutorna i fönstren.
– Jag kallade dem för frånluftsfönster. Byggforskningsrådet insåg att den här idén inte var så dum. Det installerades 6.000 fönster och allting gick väldigt bra. Genom tidningarna spreds nyheten om frånluftsfönster över Sverige och hela världen. Jag blev erbjuden vd-posten på företaget och kom med i arbetsgrupper på Byggforskningsrådet. Då byggdes många sjukhus som tillämpade den här idén med frånluftsfönster över hela världen.
Vilka är de största genombrotten inom ventilation enligt dig?
– Frånluftsfönstren är nog ett av de viktigaste. Det blev jämnare temperatur inne. Den idén var väldigt bra och det byggdes fönster med den principen ända tills fönstertillverkarna började tillverka treglasfönster.
Men han vill mest av allt bli ihågkommen för den utveckling som han har bidragit med inom bostadsventilation.
En uppfinnare som har haft stor betydelse för utvecklingen inom ventilation är Carl Munters, berättar David Södergren.
– Värmeåtervinning med Munters princip kan uppnå 80 procents värmeåtervinning genom apparat. Det används mycket på kontor.
David Södergren har delat med sig, och fortsätter att dela med sig, av sina kunskaper och tankar genom artiklar och föreläsningar. 2007, vid 85 års ålder, presenterade han en licentiatavhandling ”Metod för att hindra öppna spisar från att ryka in”, som testats praktiskt i bygget av den egna stora eldstaden i huset i Åkersberga.
Har det alltid varit självklart för dig att arbeta med ventilation?
– Ja, det kan man säga. Ventilation och hygienfrågor relaterat till ventilation.
Trots sin ålder vill han inte lägga av riktigt än. Nu väntar David Södergren på besked om en patentansökan för roterande värmeåtervinning. Det är sex månaders väntetid hos Patentverket.
– Det är inte så lätt att lämna det som man har arbetat med så länge. Men nu håller jag väl på att släppa det för att i stället skriva om mina minnen från livet.
Han tycker att det känns bra att ha fyllt 100 år.
– Det är kul att ha kommit till den här punkten, så att säga. Det är många som har uppmärksammat mig. Skolkamrater, arbetskamrater och släktingar. Jag har fått väldigt mycket gåvor och blommor.
Läs också:
Ventilationarnas skarpa lyft: ”Man måste tro på det man gör”
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen