”Vi får rycka ut när folk försökt lägga golvvärme själva”
De höga elpriserna har fått vattenburen golvvärme att göra comeback på energimarknaden. Och hemmafixaren får ofta ta hjälp av proffsen när det gäller installationen – om inte förr så efter några egna försök…
Ett vattenburet golvvärmesystem handlar om energihushållning. Det visste man redan under antiken, då både varma källor och vedeldade ugnar värmde upp vatten i snillrika system som användes till golvvärme.
Var det golvvärmen som brast när temperaturen föll i huset?
Tvist om golvvärme blev dyr för kunden
Men golvvärme handlar också om komfort, om en jämnare uppvärmning över hela rummets yta och mindre värmespill än radiatorer.
Det är stor skillnad på att lägga golvvärme i en redan befintlig fastighet eller i ett nybygge. Att installera vattenburen värme i en renoverad lägenhet är ett dyrare och mer omfattande projekt som dessutom kommer höja golvnivån.
Det finns en hel del tvister om vattenburen golvvärme i Allmänna reklamationsnämnden (Arn) och i domstolar. I flera fall handlar det om att golvvärmeslingorna provtryckts och man missat att tillsätta frysskyddsmedel i vattnet. I värsta fall har alla rörslingor frusit sönder.
I andra fall har plåtarna till den vattenburna golvvärmen varit fastspikad, något som skapat missljud och sviktande golv.
De tre vanligaste installationsmetoderna är:
1) Spårade spånskivor
Golvspån med frästa spår där plåt och rör monteras. Detta ger i praktiken 0 millimeter bygghöjd då golvspånet oavsett värme eller ej monteras ovanpå bjälkarna.Skivorna ska limmas och skruvas fast i underlaget samt limmas ihop med varandra i sponten.
2) Spårade cellplastskivor
Cellplastskivorna fungerar lika bra ovanpå ett trägolv som på en betongplatta. Fördelen med cellplasten är att den också ger en bra isoleringsförmåga. Detta ger framför allt ett golv som snabbare reagerar på termostatens signal.
3) Ingjutning
Ett kostnadseffektivt sätt att installera golvvärme är att helt enkelt gjuta in golvvärmeslangen i plattan. Ofta lägger man cellplast innan man gjuter för isolering. I så fall fixeras rören i plastfästen som trycks fast i cellplasten med hullingar.
Vad är det då som gäller rent praktiskt vid installation av vattenburen golvvärme. Och vilka misstag ska man försöka att undvika?
VVS-Forum kontaktade VVS-montören Anton Christensen på familjeföretaget Golvvärmespecialisten i Stockholm AB.
Hur ser marknaden för vattenburen golvvärme ut just nu?
– Större VVS-företag ringer ofta in oss som underentreprenörer i stora projekt. Oftast hinner de inte med själva, men vill få golvvärmen proffsigt utförd. De senaste åren har det byggts mycket hyresrätter och där är det ovanligt med golvvärme, säger Anton Christensen och tillägger att det inte heller är lika många villaägare som beställer golvvärme.
– De kollar på Youtube och vill göra det på egen hand. Och ibland får vi rycka ut när folk försökt lägga golvvärme själva, säger han.
Golvvärmespecialisten installerar också markvärme, för trottoarer och torg. Men den marknaden har legat på ungefär samma nivå.
Vilka är fördelarna med vattenburen golvvärme?
– Kostnaden, i längden är vattenburen golvvärme billigare än elektrisk golvvärme. Inte minst med tanke på de höga elpriserna.
Hur ofta kombineras vattenburen golvvärme med värmepump?
– Jag har själv både vattenburen golvvärme hemma i mitt radhus och en luft/luftvärmepump. Golvvärmen kör jag på vintern för att få värme och under sommarhalvåret använder vi luft/luftvärmepump för att få kyla. Man slipper radiatorer och så ser det trevligt ut.
Tre fördelar med vattenburen golvvärme
1) Lång livslängd.
2) Låg driftskostnad med till exempel värmepump.
3) Möjligt att byta energislag.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen