Tuffare krav på framtidens avlopp
Klimatförändringar och ny teknik är några av utmaningarna för framtidens enskilda avlopp. Maja Englund, vd för VA-Guiden, ringar in fällor och lösningar.
Uppföljning av funktion, provtagning på enskilda avloppsanläggningar och förbättrad tillsyn är den främsta snackisen i VA-branschen just nu, enligt Maja Englund.
– Diskussionen drivs av den proposition som regeringen lagt fram. Bakgrunden är att det finns många fastigheter utanför de kommunala avloppsnäten med bara slamavskiljning, utan efterföljande rening och att man börjat följa upp relativt nyanlagda anläggningar och funnit brister även där.
Vad kan bristerna bero på?
– Det kommer många nya lösningar för små avlopp på marknaden som inte alltid är anpassade till svenska förhållanden. Ibland kanske entreprenörerna inte har förstått förutsättningarna för att tekniken ska fungera. En annan förklaring är informationsproblem, att kunden inte ger entreprenören tillräcklig information om förutsättningarna eller att entreprenören missar att informera kunden om tillsyn och skötsel som krävs.
Har något problem blivit vanligare på senare år?
– Klimatförändringarna med de kraftiga regn som vi sett alltmer av kan ställa till det ordentligt när dagvatten kommer in i avloppsanläggningen om den är lågt placerad. Det här problemet förvärras av att vi i Sverige har jämförelsevis små slamavskiljare och ofta ganska små anläggningar.
Fyra tips om enskilda avlopp
• Om kunden har en äldre infiltrationsbädd, försök att bilda dig en uppfattning om hur den fungerar. Det kan man göra via luftningsrör eller fördelningsbrunn – det ska inte vara för mycket slam eller vatten i dem.
• Kolla data från tester som tillverkaren låtit genomföra på produkterna, helst från en oberoende aktör. Följ upp genom att dokumentera egen provtagning vid service.
• Tänk cirkulärt. En torrtoalett med urinseparation gör det möjligt att använda urinvattnet som gödningsmedel. En annan lösning ät att separera BDT och WC för att kunna återanvända vatten till tvätt och vattning i trädgården.
• Utbilda dig via tillverkarna erbjuder eller VA-Guiden som anordnar utbildningar i samarbetet med Maskinentreprenörerna.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen