Rekordmånga elever på populära VVS-skolan Refis
Gott om jobb, familjetraditioner och ett önskemål från mamma. Orsakerna till gymnasievalet är olika. Vi hängde med på skolstart på branschgymnasiet Refis i Stockholm.
Det är ångande varmt i myllret när de nya el- och VVS-eleverna provar kläder inför terminstarten. Lärarna är på plats och ser till att alla får rätt storlek på byxor, tröjor, jackor och skor. Utomhustemperaturen är 26 grader och här inne kanske ytterligare ett par grader just nu eftersom ventilationen injusteras.
Läraren byggde vinnande team
Eleverna flydde – så vände han VVS-utbildningen i Borås
Därför valde hon att yrkesväxla
“Det är tuffare i vården än i VVS-branschen”
Branschskolan Refis i Liljeholmen i Stockholm firar 20-årsjubileum i nyutbyggda lokaler och med rekordmånga elever. Förra årets test med att starta en el-och energi-klass i skolan, som tidigare bara erbjöd VVS- och fastighetsprogrammet, föll väl ut vilket lett till att man plussat på med en klass till i år, berättar skolans rektor Claudia Marcks. Nu har man sex VVS-klasser och tre el-klasser i skolan.
– El-klasserna är fulla och vi har elever som köar för reservplats, säger hon.
Till VVS-klasserna som det tidigare varit lika hårt tryck på har det däremot varit färre ansökningar i år.
– Den enda förklaringen vi kan se är den pågående debatten om friskolor som påverkar även oss, säger Claudia Marcks.
Hon och biträdande rektor Pernilla Bäckius står vid skolans entré och tar emot eleverna som droppar in och visar dem till rätt lokaler i skolan, som är utspridd på olika plan av utrymmesskäl.
Om Marcus von Wachenfelt hade fått önska fritt hade han velat gå VVS-och fastighetsprogrammet. Men nu blev det el-och energiprogrammet istället och det känns okej, säger han.
– Min brorsa jobbar som VVS-montör och har gått här. Han ville inte att jag skulle göra samma sak som honom. Och mamma ville gärna ha en elektriker i familjen, säger han.
Alba Hagstedt har bytt om till yrkeskläder i ett eget rum, tillsammans med en annan tjej som ska utbilda sig till elektriker. De är taggade på att komma igång. Båda hade el-programmet som förstahandsval till gymnasiet.
– Det är lagom enkel matte och gott om jobb. Min morfar jobbar som injusterare och bor här i närheten och han sa att det här är en bra skola, säger Alba Hagstedt.
Båda tänker att de vill jobba som elektriker ett tag efter skolan och sedan kanske fördjupa sig i något specifikt inom el.
Även i lärarrummet är stämningen förväntansfull inför terminstarten. Fyra nya lärare har börjat på skolan till hösten En av dem är Leo Hellsten som jobbat som VVS-montör i tolv år. Tills nu.
–Det ska bli jättekul, säger han.
Det har varit en hel att förbereda för skolpersonalen, inte minst på grund av ombyggnaden som precis är så gott som klar, bland annat med en helt ny elverkstad i en separat lokal på gården. I ett av rummen står läraren Jonas Sohrner på en stege och justerar en takplatta. Claudia Marcks hälsar glatt på alla elever och lärare hon möter.
Därför nobbar företagen lärlingar
”Vi lär upp dem – sedan kommer andra företag och tar dem”
–Stämningen är god här och vi har bra resultat. 100 procent av eleverna tog examen senast och över 90 procent har fått lärlingsavtal jobb inom branschen.
Planen är att skolan ska fortsätta växa med fler klasser.
–Den stora utmaningen är utrymmet, att få plats i lokalerna säger hon.
Därför valde vi el och VVS-programmen
Marcus von Wachenfelt, el-och energiprogrammet:
–Jag tänkte gå VVS men min brorsa är VVS-montör och han ville inte att jag skulle göra samma sak. Mamma ville ha en elektriker i familjen.
Alba Hagstedt, el-och energiprogrammet:
–Det finns gott om jobb och det är lagom svår matte. Min morfar tipsade om den här skolan.
Joseph Fabom Tan, VVS-och fastighetsprogrammet:
–Jag valde VVS för att det ger jobb. Planen är att jag ska jobba först och sedan starta eget.
Teo Nyberg, VVS-och fastighetsprogrammet:
– Min pappa jobbar som VVS-montör och jag har varit med honom på jobbet en del. Jag vill jobba på hans VVS-företag.
Fakta: Refis
Refis är en fristående gymnasieskola som ägs av Installatörsföretagen och har ett nära samarbete med branschen.
VS-och fastighetsprogrammet på skolan är ett branschcertifierat VVS College från VVS Yrkesnämnd och El-och energiprogrammet är anslutet till ETG College, ett kvalitetssäkrat utbildningskoncept från Elbranschen.
Refis har examinerat över 750 VVS-montörer. De första elektrikerna som utbildats på skolan kommer att ta examen år 2024.
Det finns inget vinstintresse på skolan utan eventuella vinster återinvesteras i eleverna
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen