Logga in

”Det är ingen tvekan om att vi kommer att ha färre jobb framöver”

Publicerad
16 aug 2022, 14:45

Sverige väntas gå in i en lågkonjunktur nästa år. Vad betyder det för installationsbranschen?

Fram till sommaren gick svensk ekonomi överraskande starkt, men nu gör turbulensen i omvärlden att svenska hushåll planerar att minska sin konsumtion i höst och vinter. Energipriserna ser ut att bli rekordhöga och inflationen närmar sig tio procent. Att hushållen sparar in på utgifterna bidrar till att det blir lågkonjunktur 2023, enligt Konjunkturinstitutets nya prognos.

– Det är ingen tvekan om att vi kommer att ha färre jobb framöver, säger Hans Nyblom, affärsutvecklingsansvarig på Installatörsföretagen. 

Läs också:
Renoveringsrusch under pandemin

Läs också:
Då kommer nedgången – analytikern om när corona slår mot installation

Skillnaderna kommer att märkas mer för de som jobbar med entreprenad än för de inom service, menar han.

– Jobbar du helt mot nybyggnad så kommer du att märka av det här rejält under kommande år. Den som har en liten firma i en mindre stad och gör många mindre Rot-jobb kommer att märka det också men inte lika mycket som den som arbetar med nybyggnationer.

Hans Nyblom, IN.

Samtidigt är det många faktorer som påverkar situationen på ett komplicerat sätt. Pandemin är fortfarande kännbar i form av materialbrist och leveransproblem, materialpriserna är fortsatt höga och cementkrisen är inte löst.

– Alla bedömare är eniga om att konjunkturen viker. Sedan är det frågan om det här är en kris eller en avkylning av marknaden där vi legat på historiskt höga nivåer. Förra året byggdes det mer än vad vi gjort på 30 år. Nu pratar man om att byggnationen kan minska med 40 procent från 2021 till 2023, säger Hans Nyblom. 

Läs också:
4 skäl till att installation växer när bostadsbyggandet viker

Samtidigt kan de problem som finns kräva lösningar som kan vara möjligheter även för företagen.

– Energieffektivisering kommer upp på tapeten och då har vi plötsligt jättemycket att göra. Frågan är om våra medlemmar är redo, för det kommer att finnas en marknad. Vi ska arbeta med att hjälpa medlemmarna att konceptualisera energieffektiviseringen på ett vettigt sätt, säger Hans Nyblom.

IN låter just nu sammanställa en egen rapport om marknadsläget, bland annat genom intervjuer med fastighetsbolag. Rapporten kommer under hösten.