Skyddar husen vid skyfall
Den är räddaren i nöden när regnet står som spön i backen. Backventilen är en av de mest efterfrågade prylarna vid översvämningar.
Förra sommaren slogs det nya regnrekord i Sverige. Bland annat Bohuslän, Småland, Gävle och Värmland drabbades av ofarbara vägar och översvämmade källare.
I översvämningskaos är backventiler utmärkta skydd mot att vatten från gatuledningen tränger in i huset.
Det finns många olika typer av backventiler. De vanligaste är klaffbackventil (egenbelastad- eller fjäderbelastad klaff), ringbackventil (disco-back), återströmningsskydd, kägelbackventil, spjällbackventil, kulbackventil och gängad backventil.
– Tänk på att de avloppsenheter som finns uppströms backventilen är blockerade när den är stängd. Annars kan det bli översvämning, eftersom vattnet inte kan ledas bort, säger Hans Söderström, expert installationsteknik VVS på Installatörsföretagen.
Backventilen kan monteras under källargolvet eller i en särskild brunn i huset. Den fungerar automatiskt, men kan även stängas av för hand.
Rörmokaren Roger Harju installerade en mängd backventiler förra sommaren åt villaägare i Enskede i Stockholm som ville skydda sina hus från översvämning.
– Jag är övertygad om att backventiler blir framtidens krav säger han.
En variant av backventilen uppfanns 1916 av Nikola Tesla. Den kallas för Tesla-ventilen och är en enkel envägsventil för vätskor, som patenterades 1920.
Den beskrivs som en passiv backventil där ledningens inre, med utsprång och bafflar, ger motstånd mot vätskans passage i en riktning.
BACKVENTILEN, SÅ FUNKAR DEN:
- Backventiler installeras i rörledningar för att hindra återflöde. Ventilen släpper fram vatten enbart i en riktning. Den består antingen av ett gummimembran över ett hål eller ett trattformat rörstycke med en kula i.
- Om vattnet i röret försöker gå åt fel håll trycker den membranet eller kulan mot hålet så att det blir stopp.
- Därmed hindras vattnet från att tränga in i källare genom golvbrunnar och andra avlopp.
- En backventil kräver tillsyn. En dåligt skött backventil ger i värsta fall inget översvämningsskydd alls.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen