Logga in

De fick nytt boende hemma hos rörmokaren

Publicerad
8 jun 2022, 08:27
| Uppdaterad
17 jun 2022

Efter en skräckfylld bilresa från krigets Ukraina kom Viktoria Durban och hennes barn Vara, 10 år och Dima, 6 år, till villan i Enskede utanför Stockholm. Här har rörmokaren Roger Harju och hans fru Natalja ordnat plats för familjen.

För ungefär en månad sen började Viktoria Durbans och barnens flykt från det krigshärjade Ukraina med familjens bil, från Dnepr i norra Ukraina, nära gränsen till Belarus.

Rörmokaren Roger Harju tar emot släktingar som flyr från Ukraina
”Man får öppna sitt hjärta”

Andreas Lavrell, vd på Nytorp Energy Group, uppmanar branschkollegor att hjälpa krigets offer
”Nu är det dags för oss installatörer att brösta upp”

Viktoria berättar om att den över 300 mil långa färden till Stockholm tog nio dagar. Hon och barnen hörde bomber slå ner i närheten och bomblarm tjuta under hela resan, som först gick till Polen med slutdestination Sverige. De kunde bara ta sig fram på dagtid, eftersom det inte var tillåtet att köra på nätterna. Dessutom fick de ändra resrutt flera gånger på grund av det ryska bombandet.

Viktoria Durban. Foto: Daniel Roos

– Vi fick sova i bilen några nätter. Jag var ensam med mina barn och var rädd hela tiden, säger Viktoria Durban, som jobbade på en bank i Ukraina innan kriget bröt ut.

Hennes man Slavik var tvungen att stanna kvar i Ukraina för att delta i kriget.

– Men först måste han gå en tre månaders förberedelsekurs. Slavik, som är dataprogrammerare, har aldrig hållit i ett vapen tidigare, förklarar hon, som nu själv arbetar som banktjänsteman på distans från Enskedevillan, som har fyra sovrum och ett gästrum. Här bor VVS-företagaren Roger Harju, som är gift med tandläkaren Natalja från Ukraina. Roger och Natalja har tre barn, men det är bara den yngsta, Leo, 18 år, som bor kvar hemma.

Gazto, familjen Harjus tolvåriga Staffordshire bullterrier, kommer och möter vid dörren. I källarplanet finns två sovrum, ett är Viktorias och ett mindre rum med våningssäng, där Vara och Dima bor. Vara sitter i översängen och spelar ett spel på en bärbar mac-dator.

– Datorn har hon fått från grannarna, säger Roger och gör tummen upp.

När Nataljas brorsons fru, Viktoria Durban och hennes två barn, behövde hjälp var det självklart för familjen Harju att ställa upp.

– Viktoria och barnen är våra släktingar, men vi hade självklart tagit emot även utomstående flyktingar från Ukraina, säger Roger Harju där vi sitter på husets terrass och dricker kaffe. Gazto sticker upp sin gråa nos vid kaffebrickan och vill gärna vara med i samtalet.

Från vänster Natalja Harju, Viktoria Durban, Roger Harju och barnen Dima och Vara med hunden Gazto. Foto: Daniel Roos

När Viktoria Durban ringde och frågade om hon och barnen fick komma, så fanns det ingen tvekan hos makarna Harju.

– Vi sa bara: ”Åk hit!” och sen var det klart, förklarar Roger Harju, som också hade bjudit hit ytterligare en mamma och hennes barn, gift med en annan brorson. 

– Men hon valde att stanna i Polen. Hon hade läst om så mycket skjutningar och våldtäkter i Sverige och tyckte  att det kändes tryggare att stanna i Polen, säger Roger Harju.

Nödrop från elutbildningen i Charkiv, Ukraina kom till elprofilen Henric Anderssons mobil
Svenske elprofilen: Mina vänner i Charkiv är fast i skolans källare

Viktoria och barnen, som har börjat i skolan, trivs i Sverige. Det är andra gången Viktoria besöker Sverige, förra gången som turist. Då hade hon aldrig kunnat föreställa sig att nästa gång hon kom tillbaka t skulle vara som flykting.

– En lärare i skolan pratar ryska, som är ganska likt det ukrainska språket, så barnen kan göra sig förstådda. Det känns bra. Själv lär jag mig svenska via en kurs som jag hittade på nätet.

När det gäller svensk kultur gillar hon att svenskarna är så lugna och avslappnade. Så är det inte i Ukraina där livet gjort folk hårdare, förklarar hon och tillägger att hon inte vet hur länge hon och barnen stannar i Sverige.

– Det beror på Putin. Han gillar inte att Ukraina är ett självständigt land där folk kan säga vad de tycker och tänker.

Roger Harju

Ålder: 62 år

Yrke: Rörmokare

Familj: Gift med Natalja, tre vuxna barn.

Fritidsintresse: Att resa. Är själv chaufför på Rosa Bussarna, som han och Natalja rest världen runt med.

Hit kan du vända dig om du vill erbjuda boende

Vill du också öppna ditt hem för flyktingar? Det finns flera vägar att gå. Stockholms Stadsmission erbjuder exempelvis en tjänst för att underlätta  matchning mellan bostadssökande och tillfälliga värdar.

– Vi finns med som stöd under hela processen för att båda parter ska känna sig trygga, säger Åsa Paborn, direktor på Stockholms Stadsmission.

Stockholms Stadsmission söker i första hand personer som kan upplåta boenden utan ersättning, i minst sex månader.

– Vi ser till att den som vill öppna sitt hem eller annan boendelösning kommer i kontakt med personer som behöver en bostad, säger Åsa Paborn.

På Stadsmissionens hemsida finns en lista över viktiga saker att tänka på när man tar emot flyktingar.

Ukrainare i Sverige

• I Sverige finns omkring 28 000 ukrainare, enligt Migrationsverket.

• Det första scenariot var att över 200 000 ukrainare skulle söka sig till Sverige, men nu minskar antalet flyktingar och den tidigare lägstanivån, på 76 000 flyktingar från Ukraina, gäller nu.

• En vuxen, ensamstående person har maximalt rätt till 71 kronor per dag i dagsersättning från Migrationsverket, om mat inte ingår.

• Ett större barn (11–17 år) kan som mest från 50 kronor i dagsersättning, om mat inte ingår.

• De som beviljats uppehålls- och arbetstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv och är inskrivna på Arbetsförmedlingen har möjlighet att få del av ekonomiska stöd vid anställning på till exempelvis nystartsjobb.