Logga in

Därför är det läge att jobba med begagnat material

Publicerad
2 jun 2022, 09:28

Rusande materialpriser, ditt miljösamvete och leveransproblem – det är några anledningar att välja begagnat. Maria Perzon, ansvarig för hållbarhetsarbetet på teknikkonsultföretaget Bengt Dahlgren, listar sju starka skäl för installatörer att börja satsa på återbruk.

Text

Källarverksamhet
Privat: Han ger gamla toaletter nytt liv

Allt annat än att gå på rutin
Återbruk i bygget kräver nytänk av installatörerna

1. Slipp materialbrist och leveransproblem

Covid och kriget i Urkraina har förvärrat problemen med att få tag i komponenter och produkter, som halvledare och värmepumpar. Tar man hand om produkter som blir över från exempelvis  renoveringsprojekt kan man bygga en buffert som man har tillgång till senare.

2. Materialpriserna rusar

Fokuserar man på rätt produkter på rätt plats kan det finnas pengar att spara, särskilt när materialpriserna ökar. I vissa renoveringsprojekt har man gjort en grundlig inventering av vad som redan finns och som kunnat återanvända det på annat håll.

3. Ökad efterfrågan

Hållbara lösningar efterfrågas alltmer av privatkunder och andra fastighetsägare. Samtidigt finns ett ökat intresse för retroinredning.  Dala återbyggdepå i Borlänge, som öppnades 2020 rapporterar exempelvis om en stor efterfrågan på begagnade wc. Är kunderna tveksamma till återbruk kan man fokusera på begagnade delar som inte syns, som rör och ventilationskanaler.

4. Nyproducerat nästan alltid mer “fel”

Att gamla produkter ofta är energislukare som kan innehålla miljöfarliga ämnen är en vanlig invändning. Undvik gamla pumpar och fläktar som drar mycket energi och placera inte en enkelspolad wc i ett folktätt kontorshus. I de allra flesta fallen är det ändå mer fel att köpa nytt än att återanvända, ur klimatperspektiv,.

5. Lättare miljösamvete

Ett tips till mindre företag är att börja i liten skala med några få produkter inom varje segment, testa och utvärdera.  Eftersom utbudet hittills är relativt begränsat gäller det att vara ute i god tid och planera inköp från exempelvis kommande rivningsprojekt och marknadsplatser för begagnat.

6. Bra hjälp finns

Det finns många konsulter att tillgå som har specialiserat sig på cirkulärt byggande. Bengt Dahlgren har nyligen släppt en guide om vilka installationer som lämpar sig bäst att återvinna och vad man ska tänka på, som finns på bengt dahlgren.se. Här är deras topplista: Ventilationskanaler och passiva don, porslin och blandare som wc och handfat, rumsvärmare och rumskylare, som radiatorer, kylbafflar, fläktkonvektorer, fläktluftvärmare/ -kylare,  belysning, kabelstegar,  apparatskåp/el-skåp

Läs också:
Så ser de nya klimatdeklarationerna för byggnader ut

7. Du är förberedd för skärpta regler

Lagen om klimatdeklarationer har hittills inte omfattat installationer men så kommer det med största säkerhet att bli inom en ganska snar framtid. Sätter du igång nu har du skaffat dig bra kunskaper när kraven väl skärps