Allt du behöver veta om rörtången
Vad vet du om rörmokarnas symbolverktyg nummer ett med över 130 år på nacken? Är det en svensk uppfinning? Och vad är en ”mormor”. Läs på och briljera på jobbet.
Jodå, visst är det en svensk som står bakom rörmokarnas älsklingsverktyg. Närmare bestämt uppfinnaren och verktygstillverkaren Johan Petter Johansson som år 1888 lanserade den ställbara rörtången:
”… Man måste ju ha tänger för alla rördimensioner med sig, envar av dem tog endast en dimension och då fick man dra med sig ett helt tungt lass”, förklarade han om tankarna bakom verktyget som han fick patent på.
Fler gamla VVS-godingar
1800-talsbadkaret hade inbyggd kamin
3 montörer om verktyget:
Så används rörtången nu
Johan Petter Johansson, som knappast kunde anat hur uppskattad rörtången skulle bli, står bakom över 100 andra uppfinningar, och är framför-allt känd för skiftnyckeln.
På senare tid har rörtångens självklara plats i montörernas verktygslåda blivit mer ifrågasatt. Men VVS-läraren Anders Pargell, alias Rörmokar-läraren, hör till förespråkarna:
– Den är bra, framför allt vid renoveringsjobb då det kan krävas stor kraft för att få loss gängade rör. I nybyggen behövs den oftast inte. På grund av hävstångseffekten blir det en väldig kraft så den kan inte användas hur som helst. Det krävs en viss teknik. säger han.
Rörmokarverktyg som mordvapen:
”I böcker finns ingenting sådant här tidigare”
Hur det ska gå till visar han i en av sina instruktionsfilmer på Youtube.
Rörtången
Så funkar den:
- Rörtången har ställbara käftar som kan anpassas efter olika dimensioner och en konstruktion som gör att gripkraften förstärks när man vrider tången. Därför kan den dra betydligt hårdare än en polygrip. Verktyget har blivit en symbol för rörmokare men används även av exempelvis bilmekaniker.
- Variation. Ursprungsmodellen är från Bosch men rörtänger finns ju numera i många modeller, märken, prisklasser och storlekar: från storlek åtta till tolv. Den största modellen är nästan en meter lång och kallas mormor. Det finns även modeller med bara en skänkel och en amerikansk variant med en något annorlunda typ av konstruktion.
- Flexibel. Det finns ett skäl till att alltiallo-verktyget blivit vissa rörmokares bästa vän. De ställbara käftarna regleras med muttern på ena skänkeln. På vissa modeller är käftarna utbytbara.
- Hävstångseffekt. När man vrider tången förstärks greppet och ger betydligt större kraft än exempelvis en polygrip. Därför kan den inte användas i alla sammanhang och kräver viss teknik. Till exempel ska man hålla tången med rätt sida upp för att slippa tvåhandsfattning.
Det finns en ort som heter Rörtången i Kungälvs kommun i Västergötland, som har en badplats med samma namn. 2010 bodde knappt 1 000 invånare här.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen