Logga in

”Talande” golvbrunn varnar för fukt

Publicerad
27 apr 2022, 13:45
| Uppdaterad
28 apr 2022

Kan man få en golvbrunn att snacka? Jo, i alla fall kommunicera, förklarar VVS-företaget Purus och sensorteknikföretaget Talkpool, som tagit fram en sådan. Uppfinningen som hittills används i begränsad skala välkomnas inte minst av försäkringsbolagen. Men hur funkar den?

Efterfrågan på den ”talande” golvbrunnen sägs vara stor, inte minst med tanke på att kostnaden för fastighetsägares vattenskador i Sverige beräknas till drygt sex miljarder kronor per år.

Det rann vatten ut över väggar och golv
Bytte inte ut gammal golvbrunn – orsakade vattenskada

Det mesta gick snett vid badrumsrenoveringen
Felmonterad golvbrunn orsakade fuktskador

Golvbrunnarna i både trä- och betongbjälklag. kopplas upp via tekniken Connect till ett trådlöst mätvärdesinsamlingssystem och en analysprogramvara som kan spåra misstänkt läckage och skicka larm om potentiella fuktproblem. Egentligen talar inte golvbrunnen, utan kommunicerar digitalt till fastighetsägarna, som kan läsa av alla värden i en app.

Patrik Kristiansson, Purus.

– Försäkringsbolagen är mycket intresserade av den smarta golvbrunnen. I ett pilotprojekt testade vi en vattenläcka i ett hus där den smarta golvbrunnen fanns och det tog bara fem dagar att reparera skadorna till en kostnad av 40 000 kronor. En motsvarande skada, med en konventionell golvbrunn tog 30 dagar att reparera och kostade 140 000 kronor, säger Patrik Kristiansson på Purus.

För ett par år sen initierade Folksam ett samarbete mellan Purus, Anticimex och Talkpool.

VVS-Forums badrumsexpert Sajad Mirkhalafi
”Det är inte värt att snåla på golvbrunnen”

Än så länge finns bara ett tiotal ”talande” golvbrunnar i villor i södra Sverige, som ingår i ett av forskningsinstitutet Rise projekt, som ska presenteras i höst.

Ett vattenläckage kan därmed upptäckas tidigare och skadorna begränsas.