Rörmokarens smash-burgare gör succé i Visby – här är hans recept
VVS-lärlingen Benjamin Ljungberg från Gotland kom trea i hamburger-SM. Nu har han öppnat en foodtruck, men rörmokeriet släpper han inte. ”Målet är att starta egen rörmokarfirma på sikt för det är där pengarna finns”, säger han och bjuder på receptet på ”smash-burgaren”.
Kombinerar VVS-jobb med egen bilverkstad
”Den största nackdelen är väl att dygnet har för få timmar”
Grattis till bronsmedaljen i hamburger-SM! Hur kommer det sig att du var med och tävlade?
– Tack så mycket! Min kompis Rasmus är kock och skrev till mig att SampeV2, en stor youtuber, skulle åka till Gotland och prova hamburgare. Jag skrev till den här youtubern att han borde komma hem till mig och testa vår hamburgare. Det gjorde han och han sa att den var så himla god. Sampe ville att vi skulle ställa upp i svenska mästerskapet så vi bestämde oss för att göra det.
Hur kom ni på receptet?
– Vi körde säkert tre-fyra hamburgare och valde ut den som vi kände var tillräckligt bra – smash-burgaren.
Du har nyss öppnat en foodtruck som drog långa köer från dag ett. Ska du satsa fullt ut på matlagning nu?
– Nej, jag arbetar 80 procent som rörmokare och så kör jag foodtrucken resten av veckan.
Hur går det att kombinera rörmokarjobb med hamburgare?
– Det funkar rätt bra ändå. Många rörmokare gillar hamburgare, det är riktig hantverkarmat. Snacket går ju om foodtrucken så jag tycker att det känns riktigt bra.
Hur trivs du i ditt VVS-jobb?
– Jag har jobbat ett år som lärling nu. Det går bra och jag lär mig jättemycket. Det är mycket att ta in, men nu börjar man förstå nya värmesystem och annat som finns i VVS-världen. När man väl fattade vissa grejer började man se sambanden. Man får arbeta och låta kreativiteten flöda i det här yrket.
”Det var riktigt mycket action, gassande sol och så stod man där på frigoliten”
Vad behöver man tänka på som rörmokare?
– Det viktigaste skulle jag säga är att ha tålamod och att alltid fråga om man undrar något. Man ska hellre fråga en gång för mycket än att riskera att det blir fel under arbetet. När det blir fel kan det gå illa. Det kan ju till exempel bli vattenskador. Rörmokeri är ett väldigt viktigt och seriöst jobb. Man ska ta det lugnt och vara noggrann när man arbetar. Man lär sig till slut men det tar lite tid.
Är det kul att träffa och hjälpa människor ute på jobb?
– Jag är en väldigt social person så jag tycker att det är jättekul att prata med folk. Sen händer det såklart också att man kommer hem till personer som inte är så muntra, men det är sånt som man får ta.
Har du utfört något jobb som var extra kul att göra?
– Vi har byggt ett nytt lager på 700 kvadrat på jobbet. Där la vi då 3,6 kilometer golvvärme under en dag med alla på firman. Det var riktigt mycket action, gassande sol och så stod man där på frigoliten. Det blir ju jättevarmt, men det var kul. Jag tror att det var 36 slingor totalt och de 700 kvadratmeterna är uppdelat på 6 lokaler. Golvvärme hade jag lagt innan, men så storskaligt hade i alla fall inte jag gjort.
Vad vill du göra i framtiden?
– Nu startade jag den här foodtrucken för att förbereda mig inför att starta en egen rörmokarfirma, för det är där som de riktiga pengarna finns att tjäna. När jag har jobbat som rörmokare i tio år kanske jag startar eget. Det är väl den långsiktiga planen.
Svenska VVS-montören flyttade till Norge
”Det går att tjäna riktigt, riktigt bra med pengar”
HÄR ÄR INGREDIENSERNa I Benjamin Ljungbergs SMASH-burgare:
Hängmörat nötkött av lika delar ryggbiff, entrecote och högrev
Talg från hängmörad nötkreatur till stekning
Finhackat knaperstekt alspånsrökt sidfläsk
Potato bun-bröd
Schalottenlökschutney med äppelcidervinäger och lönnsirap
Umamimajjo med finhackad rostad vitlök. Kryddad med lite msg (asiatisk krydda), svartpeppar och salt.
Ost: Pepper jack, två skivor och cheddar, två skivor
Benjamin Ljungberg
Ålder: 19 år
Utbildning: Gick ut från VVS i gymnasiet i somras
Jobb: Lärling på Roma Sanitet Production AB
Intressen: Meka med bilar, gymma och laga hamburgare
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen