”Prefab ska inte nödvändigtvis in överallt”
Fler smidiga moduler och allt smartare hus är framtidens VVS-melodi enligt Vatettes produktchef Björn Rydetorp.
Prefab var en gång framtiden och skulle effektivisera installationer, men tiden har kommit ikapp och förbi det sättet att tänka, menar han.
– Det mest revolutionerande det senaste året har varit att prefab inte nödvändigtvis ska in överallt.
Läs också:
”Det här är framtidens lösning”
Enligt Björn Rydetorp märks en ökad användning av anpassningsbara alternativ istället för prefabricerade paketlösningar, där installatören har snabb tillgång till sakerna i bilen eller på eget lager och kan bygga ihop dem på ett unikt sätt för kunden. Han anser att det är något som både underlättar och skapar utrymme för egna beslut hos installatörerna i vardagen.
– När rörmokaren står och gör installationen kan han själv välja var matningen ska placeras, om något ska vara liggande eller stående och överhuvudtaget vara mer flexibel, säger han.
Exemplet som ligger närmast till hands för honom är Vatettes eget vägggenomföringssystem V6 som kan placeras dolt inuti kommoder och där målet är att ersätta de skrymmande fördelarskåpen.
– Det har varit så mycket prat om prefabricering i tio-femton år men här visade vi att vi har gått åt andra hållet med modulära standardprodukter som kan anpassas, säger Björn Rydetorp.
Det som skulle bli V6 har länge varit hans favoritprojekt. Vad nästa är vill han inte avslöja men en stor del av utvecklingsfokus i branschen läggs på smarta system mot vattenskador. Hemmen knyts ihop till mer och mer avancerade system där AI lär sig att bevaka huset utifrån många olika parametrar, mer än sensorer som känner väta.
Läs också:
5 trender för framtidens kök
Läs också:
Är det här framtidens självklara kylsystem?
Att en lampa tänds i ett badrum är till exempel en signal om att någon är hemma om vattenflödet strax därefter blir ovanligt stort i duschen. Är villalarmet påslaget kan systemet däremot bli misstänksamt om duschen går igång och testa att allt är okej genom att stänga av duschvattnet tre gånger i snabb följd. Är det någon som duschar och då svarar med att själv stänga av kranen manuellt så förstår systemet att vattenflödet är avsiktligt.
– Det är en jättetydlig trend med självlärande teknik hos läckage- och vattenfelsbrytare och det dyker upp allt fler leverantörer inom det segmentet också, säger Björn Rydetorp.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen