”Jag fick mitt första chefsjobb när jag var 28 år”
Jenny Larsson har haft flera ledande befattningar i elbranschen och sitter bland annat i värmeteknikföretaget Nibes styrelse. Med sin blick för vad som krävs av energisystem kliver hon nu in som vd för Schneider Electric med 1 200 anställda.
Vad ska du göra som ny vd på Schneider Electric?
– Jag har brunnit för hållbarhet i många år och här blir det konkret, företaget är erkänt duktiga på hållbarhet och de tekniska lösningarna möjliggör klimatomställningen. Jag ska tillsammans med mina kolleger se till att vår teknik och våra lösningar möjliggör den hållbara omställningen.
Chefredaktören har också mött Jessica Löfström:
”Människor utnyttjas som slavar på byggena”
Och Instalco-Robin Boheman
Han leder köpjakten på VVS-firmorna
Vad utmärker ditt ledarskap?
– Inkludering, passion, mycket energi och mod. Jag är inte rädd för att fråga men tar också tag i problem och står upp för det jag tror på. Mod är viktigt i ledarskap, annars kan man ha en bra plan men inte få något gjort. Men det måste ske på ett ödmjukt tillsammans med kollegor. Jag har alltid ogillat vi-och-dom-tänk och betonat att alla funktioner i ett företag är lika viktiga.
Har du alltid vetat att du ska bli chef?
– Nej, när jag var tolv år inträffade Tjernobyl-olyckan och radioaktiviteten spreds till Gävle där jag bodde. Det fick mig att inse hur viktiga miljöfrågorna är och det intresset har drivit mig sedan dess. Mitt första chefsjobb fick jag när jag var 28 år och sedan har jag fått fler ledande roller och det har känts naturligt.
Har du koll på hur installatörer och fabriksarbetare har det?
– Jag vet förstås inte allt men har alltid varit mån om att finnas ute i verksamheten, hos elektriker i byggbodar och på fabriksgolven. Det är roligt, lärorikt och där jag verkligen kan förstå vad som fungerar och inte.
Du utsågs till Årets Kraftkvinna 2016 – varför fick du utmärkelsen?
– Enligt juryn för att jag själv gjort karriär som kvinna i elkraftbranschen och jobbar för ökad inkludering. Det är viktigt att företag inser varför det är viktigt att jobba med den frågan, att företag gynnas av att ha diversifierade team som presterar bättre. Samtidigt har många branscher problem med kompetensförsörjningen. Då är det viktigt att man lockar från alla grupper i samhället.
”När jag var tolv år inträffade Tjernobyl-olyckan och radioaktiviteten spreds till Gävle där jag bodde. Det fick mig att inse hur viktiga miljöfrågorna är och det intresset har drivit mig sedan dess.”
Du är med i Elektrifieringskommissionen och Energiutvecklingsnämnden. Vad krävs av framtidens elnät?
– Det behövs kraftiga, gröna investeringar och smarta lösningar för maximal effektivitet. Genom effektoptimering kan vi till exempel styra laster på fastighetsnivå och vi kan jobba med mikrosystem samtidigt som vi balanserar elnätet i stort för att klara effekttoppar.
Vad har värmepumpen för framtid?
– Den är en jätteviktig komponent i både mindre och större fastigheter för att nå resurseffektivitet. Och en del i en hållbar energilösning som konkurrerar ut det fossila.
Vad behöver installatörerna tänka på framöver?
– Det kommer att bli ännu viktigare med förståelse för användare och slutkunder, att förstå hur olika system kopplas samman till en digital helhetslösning.
Mer driv för samhället:
”Nu är det dags för oss installatörer att brösta upp”
Du ser ju ut att ha haft en spikrak karriär – har du inte gjort några misstag?
– Jo, absolut. Det gör jag hela tiden men då är det bara att lära sig, göra om och skratta lite åt sig själv.
Fakta Jenny Larsson
Ålder: 48
Familj: Min man Peter och barnen Tova, 16 och Anton, 14.
Bor: Villa i Sigtuna utanför Stockholm.
Utbildning: Civilingenjör med inriktning miljö och vatten.
Karriär i korthet: 20 år på Vattenfall inom fjärrvärme och eldistribution och vd Gotlands energi, fyra år på ABB/Hitachi.
Vad är det första du gör på morgonen?
– Kollar vädret på mobilen. Jag gillar sol.
Ditt senaste hemmafix?
– Ett miniväxthus mot fasaden.
Vad ligger på nattduksbordet?
– Min mobil och en apple watch. Läser inte…
Dold talang?
– Jag är sjukt bra på att hålla tider. Privat och på jobb.
Hur sportar du helst?
– Vandring i fjällen eller yoga.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen