Logga in

”Jag har nördat in mig på flöden och temperaturer”

Publicerad
1 mar 2022, 09:58

Marcus Johansson är VVS-montören som gör konst av rörmokeriet. De innovativa installationerna finns hemma hos honom själv och lite varstans i Norrtälje.

I ett 60-talshus strax utanför Norrtäljes stadskärna bor VVS-företagaren och rörmokaren Marcus Johansson. 

Han  älskar att bocka rör, meka med värmepumpar och att kombinera värmepumpanläggningar med ved, ventilation och solpaneler. Allt gör han med en personlig touch. 

Med en rak svanbock blir livet helt fantastisk
Det ska vara snygga installationer

Han sätter ventilationen i blickfånget
Han förgyllde teknikrummet: ”Vill göra branschen sexigare”

Marcus Johansson  tentade av gymnasiet på ett år och tog sedan yrkesbevis som VVS-montör i Katrineholm. 

– Jag har jobbat med gammalt hederligt rörmokeri i 17 år, men har nu nördat in mig på flöden och temperaturer. Det är enormt viktigt när man håller på med värmepumpar. Jag har stött på bergvärmepumpar som kan dra lika mycket energi som en elpanna på grund av felaktiga inställningar, säger Marcus och tillägger att han gillar när ”installationerna får en mer personlig omsorg”.

Grovhuggen sommarköksblandare. ”I bland vill man bara ha det enkelt och rent. Den tål vintrarna bättre än en vanlig köksblandare också.”
Marcus mätte på sina gamla köksstolar ungefär hur mycket ryggstödet måste luta bakåt. ”Annars finns det risk för kyrkbänkskänsla. Så här ser man tydligt att ryggstödet lutar bakåt. De är bekväma också.”

Han påminner lite om författaren och tecknaren Albert Engströms rospiggar, klurig och eftertänksam. En av hans i eget tycke bästa uppfinningar kom till när han installerade bergvärme i en villa en solig sommardag. För att svalka sig hade han med sig några öl, men burk-arna vara ljumma och behövde kylas.

– Då slog det mig att jag kunde använda frikylan från ett av bergvärmepumpens borrhål till att kyla ölen med. Om det är något som jag skulle kunna bli mångmiljonär på så är det den uppfinningen, säger han och skrattar.

Men han har än så länge inte lämnat några ansökningar om patent. 

– Jag är inte sådär överdrivet mycket för att stå i centrum, säger han.

Marcus Johansson har vidareutvecklat innovationen som nu består av en rostfri ho som kopplas på borrhålet. Värmen från den ljumma ölen återladdas i bergvärmesystemets energiproduktion.

– En win-win-situation, ölen blir kall och värmen och varmvattnet blir billigare, konstaterar Marcus och berättar att det är en barnfamilj som bor i huset med ölkylen, så numera är det mest läsk som ligger på kylning. 

Han vill gärna göra något lite extra för en bra kund, förklarar han och tillägger att han tycker att man som VVS-montör sällan får höra att man har gjort något bra. 

– Därför gör jag tvärtom, jag belönar kunden. 


Marcus vattenburna sko- och hatthylla hemma hos honom själv.
”En groggubbe måste man ju ha. Men den är inte min egen idé.”

Marcus Johansson tillverkar också vattenburna stöveltorkar och sko- och hatthyllor med varmvattenledningar som värmer skor, vantar och mössor. 

– När jag byggde om hemma ville jag ha något som var lite roligare än ett frimärke till radiator i hallen. Rördragningarna fungerar både som torkskåp och radiator och är snygga eftersom de är i koppar.

För honom handlar det inte om att ta med sig jobbet hem, utan bockandet är lite av en sport, där det gäller att inte måla in sig i ett hörn. Det var så sko- och hatt-hyllan kom till. 

Injustering av golvvärme. ”Med egengjorda temperatur­mätare, så man kan justera varje slinga enskilt.”

Från början hade han ingen färdig idé, utan tog fram bocknyckeln varje kväll och började bocka rör. Bit för bit växte installationen fram. Först var det bara en skohylla, men sen kom han på att han kunde lägga till en hatthylla.

När han  ändå var igång så pressade han ihop köksstolar av kopparrör. 

– Det ligger en hel hög med idéer i bakhuvudet och plötsligt så kommer man på någonting, säger han, 

Marcus Johansson  funderar också mycket på energieffektivisering. Hur kan man göra ett golvvärmesystem mer energieffektivt? 

Han har löst det genom att bygga egna digitala temperaturövervakningssystem till sina kunder. 

– Det är otroligt viktigt att ha ett värmesystem i balans. Det ska vara lika intrimmat som när man balanserar en kniv på fingerspetsen. För golvvärme måste man mäta samtliga returtemperaturer för varje enskild slinga. De slingor som har för stort tapp kan man då justera in så att det blir jämn värme i huset. 

Lägger upp bilder på snygga installationer
Hon visar upp jobbvardagen på Instagram

När vi  träffar honom för fotografering i Norrtälje hämtar han ett kopparrör och ett bockverktyg ur firmabilen och bockar sen ett hjärta av kopparrör på nolltid till VVS-Forums redaktion.

Marcus Johansson

Yrke: VVS-montör, har egen firma Norrtälje Rörservice.

Bor: I bostadsrätt i Norrtälje.

Hobby: Meka med sin Plymouth Belvedere 426 Wedge -65.