Säker Vatten-experten: ”Hållbarare maskiner är en viktig del”
Nu tar branschen ett gemensamt krafttag för att få bukt med vattenskadorna i det gemensamma projektet Köket. Projektledaren Pierre Lundborg på Säker Vatten berättar om utmaningar och tänkbara lösningar.
Läs också:
Vattenskadorna i köken fortsätter att öka
Säker vattenchefen om vinsterna med nya regler
”Bättre konstruktioner och färre vattenskador”
Hallå där, Pierre Lundborg på Säker Vatten, ansvarig för nystartade vattenskadeprojektet Köket …
Vad är det för projekt du håller i?
– Syftet med projektet Köket är att presentera hur kök ska byggas för att minska vattenskadorna.. Projektet ska ta fram lösningar på problematiken. En möjlig sådan kan vara att skapa provmetoder för vattenanslutna produkter som exempelvis diskmaskiner och att de ska godkännas som produkter.
– Eftersom rördragnigen som VVS-montörerna gör är ganska okomplicerad och vattenskador uppstår trots att det finns tätskikt under maskinerna är hållbarare maskiner en viktig del. En annan möjlig förklaring till att köksmaskinerna står för en stor del av vattenskadorna kan vara att det inte ställs krav på de som kopplar in produkterna.
Vad jobbar ni med just nu?
– Att ta fram nya frågor för vattenskadebesiktningar. Vi vill ha mer detaljerade frågor som kan svara på vad som faktiskt hänt, till exempel om ett tätskikt gått sönder eller en installation är felaktig. Det får man inte svar på idag.
Vilken är den största utmaningen?
– 60 aktörer är involverade i projektet som initierats av Länsförsäkringars forskningsfond. En utmaning är att hamna på rätt nivå för att få hela branschen att förstå vikten av problemet. Vi ligger också i kölvattnet på byggnadslagstiftningen som inte hunnit med i den stora tekniska utvecklingen i köken.
Pilotbygge:
”Det är i princip omöjligt att huset ska bli vattenskadat”
– Vårt arbete med att ta fram lösningar är långsiktigt och kommer att vara klart först 2024. Vad det sedan landar i och hur det tas emot återstår att se. Så fort det ställs krav är det alltid någon som tycker att det är jobbigt. Men vi tror och hoppas att branschen tycker att detta är bra
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen