Nästan hälften av installatörsföretagen får kickbacks
Grossisternas retroaktiva ersättningar, så kallade bakbonusar eller kickbacks, till installatörsföretag försvagar konkurrensen och kan driva korrupta affärsbeteenden. Det anser Konkurrensverket som i en ny rapport riktar skarp kritik mot bonussystemet.
Konkurrensverkets rapport, Konkurrensen i byggmaterialindustrin, presenterades för regeringen strax före årsskiftet och är en svidande vidräkning mot framför allt de osynliga ersättningarna som ges retroaktivt inom bygg- och installatörsbranschen.
Myndigheten har tittat närmare på bland annat grossistmarknaden för installationsmaterial inom el och VVS.
Enligt rapporten får nästan alla installatörsföretag, 98 procent, rabatter. Närmare hälften, 46 procent, av el- och VVS-företag får bakbonusar (retroaktiva rabatter). Av dem är det tolv procent, som uppger att de retroaktiva ersättningarna ligger på över tio procent.
Enligt rapporten är det systemet med kickbacks och de retroaktiva bonusarna som i störst utsträckning skapar problem på marknaden. De redovisas sällan som en del av kostnaden för ett byggprojekt.
Konkurrensverket pekar på att rabattsystemen även kan driva korrupta affärsbeteenden, då de ökar risken att en leverantör väljs utifrån storleken på retroaktiv ersättning, i stället för att den mest effektiva lösningen väljs. Detta gäller i synnerhet om bonusarna ges utan beställarens eller byggherrens vetskap.
Enligt Konkurrensverket är det installatörsföretagen som efterfrågar rabatt- och bonussystemen hos grossisterna.
Så här uttrycker sig en installatör i rapporten:
”Nästan enda sättet att tjäna pengar på är bonus & kickback. Ingen vill betala för vad det kostar att ha en montör, arbetsledare, projektledare med mera.”
Fotnot: 338 företag med fler än fem anställda inom installationsbranschen har svarat på Konkurrensverkets enkät, som redovisas i rapporten ”Konkurrensen i byggmaterialindustrin”, och som finns att läsa här.
FAKTA/Bakbonusar
- Bakbonusar eller kickbacks är ersättningar som försäljaren återbetalar i efterhand som retroaktiv rabatt efter fakturering och som döljer faktiska inköpskostnader.
- Enligt Konkurrensverket försämrar systemet med retroaktiva ersättningar möjligheten att pressa inköpskostnader för byggmaterial och försvårar prisjämförelser.
- Rabatt- och bonussystem har länge präglat bygg- och installatörsmarknaderna.
- Bakbonusen kan öka lönsamheten för installatören samtidigt som beställaren får betala ett pris som inte representerar den faktiska kostnaden.
KÄLLA: Konkurrensverket
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen