Logga in

Bravidachef blåste företaget på fem miljoner – döms till fängelse

Publicerad
13 jan 2022, 13:36

En chef på Bravida döms till fängelse för att ha lurat företaget på över fem miljoner kronor med falska fakturor. Han åkte bland annat på lyxiga USA-resor med sin familj och lät arbetsgivaren betala.

För fyra år sedan upptäckte Bravida att en tämligen högt uppsatt chef i företaget hade försökt fakturera sin arbetsgivare för en privat utlandsresa. Det ledde till att en stor mängd konstiga räkningar hittades. De kom från ett litet bolag den aktuella chefen ägde tillsammans med en annan man. 

Läs mer om ekonomisk brottslighet:
90 procent fälls – VVS-företagare friad från bokföringsbrott

Läs mer om brott som drabbar branschen:
”Huvuddelen av stölderna begås av internationella brottssyndikat”

Enligt åklagaren i målet har chefen, som nu fått sparken, mellan 2014 och 2017 först fått sin partner att skriva 157 falska fakturor till Bravida för sammanlagt 5,6 miljoner. Sedan har han själv attesterat en lång rad av dem och även fått en annan person inom Bravida att attestera många fler.

Tingsrätten dömer chefen till fängelse i två år och två månader för grov trolöshet mot huvudman och hans affärspartner till ett år och två månader för medhjälp till brotten samt för bokföringsbrott och givande av muta. Enligt tingsrättens dom har tjänsterna de tagit betalt för inte utförts. Bolaget de använde sig av för att skicka räkningarna döms till företagsbot på en miljon kronor.

Fakturorna, oftast gällande påstådda insatser i externa projekt Bravida hade med beställare, har saknat underlag och männen har inte kunnat berätta vad det är deras företag ska ha gjort. Bolaget verkar ha bildats i syfte att mjölka Bravida systematiskt på pengar. En stor majoritet av dess omsättning kom från installationsjätten. Männen har nekat till samtliga brott och har överklagat domen till hovrätten. Även åklagaren har överklagat.

Bland de många bluffakturorna märks en USA-resa för minst 600 000 kronor som chefen gjorde tillsammans med sin fru 2016. Han har hävdat att det var en konferensresa med ett flertal kunder och hustrun som värdinna och att allt var sanktionerat av Bravida. Men det tycks ha varit en ren semester med golf på schemat och en åtminstone delvis påhittad deltagarlista. Kostnaden lades på chefens privata bolag som i sin tur fakturerade Bravida. Våren därpå åkte chefen och hans familj på ytterligare en USA-semester, den var inte lika dyr men bekostades på samma sätt.

Chefens affärspartner döms förutom att ha hjälpt till med de falska fakturorna också för att bokföringen för duons gemensamma bolag gällande åren 2016 och 2017 försvunnit på ett i sammanhanget misstänkt lägligt sätt då bolaget var under utredning för grova brott. Tingsrätten bedömer att mannen såg till att räkenskaperna försvann medvetet. Han fälls också för att ha mutat den andra Bravidachefen som attesterade många räkningar genom att ge honom en fyrhjulig motorcykel värd 94 000 kronor och en båt värd 245 000 kronor. Chefen döms för att ha tagit emot mutan till villkorlig dom och dagsböter. Han hävdar att han fått fordonen som en gratifikation av Bravida för övertidsarbete. Företaget förnekar att det brukar dela ut båtar och fyrhjulingar som bonusar.

Läs också:
7 byggskandaler som skakat Sverige

Liselotte Stray, kommunikationschef på Bravida, säger att situationen är “tragisk för alla inblandade”.

– Men vi är positiva till att fallet nu är avslutat. Vi gör bedömningen att domen som har fallit är helt i linje med vad vi har förväntat oss.

Hur har det här kunnat pågå i flera år?

– Tyvärr har vederbörande på ett medvetet och ganska avancerat sätt manipulerat redovisningen och rundat Bravidas regelverk och rutiner för intern kontroll, vilket gjorde att det inte upptäcktes.

Har ni gjort något för att förhindra liknande saker i framtiden?

– Bravida har bra och tydliga rutiner och regler för kontering och redovisning och vi ser att risken för liknande händelser av samma dignitet är mycket små. Men vi kan givetvis inte helt skydda oss från personer som medvetet manipulerar systemet.

Fakta:

Trolöshet mot huvudman betyder att någon i en förtroendeställning missköter sitt uppdrag och på det sättet skadar uppdragsgivaren. Det kan vara snarlikt förskingring men skillnaden är att den skyldige till trolöshet mot huvudman inte behöver ha gjort en ekonomisk vinst på brottet för egen del. Straffet är fängelse i högst två år, för grovt brott upp till sex år.

Källa: Ekobrottsmyndigheten