”Mitt mål är att få bort alla tunga lyft”
Tre 530 kilo tunga värmepumpar skulle ner i Tennisstadions källare, via trappor och smala gångar med låg takhöjd. Det var ett av trappklättrarens första uppdrag inom VVS. Vad skulle du helst slippa lyfta för hand?
VVS-montörer är en av de yrkesgrupper som har mest besvär av tunga lyft. Tung manuell hantering anges som den tredje vanligaste orsaken till besvär bland både kvinnor och män.
Att arbeta med armarna över huvudet är påfrestande
Skelettet som kan stötta trötta axlar
Här visa VVS-montören Mattias Mattsson hur exoskelettet funkar
Så funkar exoskelettet
Nu satsar nystartade bolaget Upp/Ner på att sälja in lyft-tjänster till VVS-branschen med roboten som lyfter ett halvt ton tunga värmepannor. Trappklättraren kan lyfta 600 kilo på plant underlag, annars 500 kilo. I VVS-branschen handlar det bland annat om att lyfta större ackumulatortankar, värmepumpar och pannor.
– Från början var trappklättraren avsedd att köra pianon på, men nu är den optimerad för VVS-branschen. Roboten är en banddriven trappklättrare, klarar tunga vikter i trappor väldigt bra och tar sig in i extremt trånga utrymmen, säger entreprenören Michael Lindberg, grundare av Upp/Ner.
Nyligen transporterade trappklättraren värmepumpar ner till Stockholms tennisstadions källare, som underentreprenör åt VVS-konsultföretaget Imek.
– Det var en komplicerad transport av tre 530 kilo tunga värmepumpar ned i Tennisstadions källare, via trappor och smala gångar med låg takhöjd. Det var inte många centimeter över i marginal, säger Lars Leffler på Imek Energi AB och tillägger:
– Utan roboten hade vi i det här fallet fått problem att få in utrustningen. Vi har tidigare anlitat fyra starka personer för att bära in utrustningen, men det tar tid, är kostsamt och hårt belastande för dem som bär.
Värmepumparna var ett av Upp/Ners första uppdrag, men han har fler på gång åt andra VVS-företag.
Michael Lindberg betonar att roboten, som helt drivs av hydraulik, inte är hans innovation, utan att han förmedlar tjänsten.
Han hjälper tidigare kolleger med deras smärta
”Jag har kört över min kropp för många gånger”
Han är än så länge ensam i företaget, som bara har funnits i två månader. Innan dess körde han vitvaror i tio års tid.
– Det är inte roboten som är innovationen, utan enkelheten i att få hjälp med svåra saker. Om jag märker att det är någon funktion som saknas så bygger jag om maskinen. Mitt mål är att få bort alla tunga lyft, konstaterar Michael Lindberg.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen