Logga in

Här vill fler unga kvinnor bli VVS-montörer

Publicerad
29 dec 2021, 06:00
| Uppdaterad
28 dec 2021

En rosa hjälm bryter av mot raden av blå skyddshjälmar i den sydafrikanska högskolans lokaler för VVS-elever. Den tillhör Shamiela Cloet, som snart är färdigutbildad VVS-montör – ett bristyrke i landet.

Vägen till den sydafrikanska VVS-utbildningen, som VVS-Forum fått möjlighet att besöka, kantas av cederträd och palmer. I november inleddes den sydafrikanska sommaren och luften är mild och behaglig utanför ”Plumbing Academy” på Thornton Campus, den delen av det jättelika högskoleområdet på Kapstadens Collage en mil utanför stadskärnan. Långt borta vid horisonten skymtar det berömda Taffelberget, inneslutet i en molnslöja.

Pierre Ekdahl började nysta i varför VVS-utbildningen tappade elever
Eleverna flydde – så vände han VVS-utbildningen i Borås

Lina Dahlberg var ensam tjej på VVS- och fastighetsprogrammet
Hon ville bli VVS-montör men möttes av trakasserier

Shamiela Cloete, 29 år, är inne på sitt tredje år på VVS-utbildningen på Thornton Campus vid Kapstadens College. VVS-programmet är en treårig utbildning på fackhögskola där eleverna tillbringar ungefär halva tiden på skolan och halva som lärlingar på ett VVS-företag.

Hon är inte ensam som kvinnlig VVS-montör i Sydafrika. Tre procent av de 3 700 sydafrikanska VVS-montörerna är kvinnor, vilket är fler än i Sverige där ungefär en procent av VVS-montörerna är kvinnor. 

Shamiela Cloete ifrågasätts ofta när hon berättar om sitt yrkesval.

– En vanlig kommentar är ”Varför vill du bli rörmokare?” Då svarar jag alltid: ”Varför inte?”, säger hon och slår ut med armarna där vi sitter i ett av högskolans konferensrum, som snabbt blir fullt med folk. 

Förutom jag och Shamiela Cloete är det rektorer, rådgivare, skolans marknadsavdelning och assistenter som fyller upp rummet.

Hon säger att hon fått sitt självförtroende, att våga gå sin egen väg, från sin mormor. 

– Mormor sa till mig att jag aldrig skulle ge upp och alltid följa mina drömmar. Det är inte bara män som kan göra det här jobbet, kvinnor kan också göra det och vi är här för att förändra världen, säger Shamiela Cloete, som siktar på att starta eget VVS-företag i den utsatta förorten Bishop Lavis, där hon själv är uppvuxen och fortfarande bor.

Området domineras av den muslimska befolkningsgruppen Cape Malay, som härstammar från Malaysia och Indonesien. Boerna, som själva har sina rötter i Holland, skeppade slavar från de holländska kolonierna i Asien till Kapstaden under 1700–1800-talen.

– Jag vill få de som annars så lätt väljer kriminalitet att inse att de fortfarande kan förändra sina liv. Det handlar inte om var en person kommer ifrån utan det handlar om vart en person är på väg. Jag älskar att dela med mig av min kunskap, säger hon.

Vi går ut i den rymliga verkstaden och Shamiela Cloete visar, inte utan stolthet, en solfångare med vakuumrör som hon har byggt. Solfångare finns på vart och vartannat tak i Kapstaden och ger sydafrikanerna varmvatten.

Frånvarande VVS-lärare
Läraren tog semester när VVS-eleverna skulle svetsa

VVS-montör är ett av de bristyrken som regeringen i Sydafrika satsar på. Utbildningen hålls på så kallade TVET-högskolor (Technical and Vocational Education and Training). Där är ofta eleverna lite äldre och har gjort annat efter grundskolan, innan de börjar VVS-utbildningen. 

– De flesta har gått igenom en urvals-process. Vi har tre kvinnor på tredje årskursen på VVS-utbildningen och Shamiela Cloete har varit exemplarisk. Hon sticker ut eftersom hon inte backar för något, säger Ryan Marsh, läroplansrådgivare vid Kapstadens College.

Han berättar att de framför allt har en arbetsgivare, Peninsula Plumbing and Engineering Works, som anställer lärlingarna. 

Utbildningen avslutas med ett branschprov, precis som i Sverige, som omkring 80 procent av eleverna klarar. Därefter blir de kvalificerade VVS-montörerna, som de kallas för i Sydafrika, registrerade på ”the Plumbing Board”, en lista som VVS-företagarna kan välja sina nya montörer från.

Shamiela Cloete. Foto: Eva-Maria Fasth

Shamiela Cloete

Ålder: 29 år.

Sysselsättning: VVS-student.

Familj: Mamma, pappa och två syskon.

Bor: I Bishop Lavis, en förort till Kapstaden.

Hobby: Att umgås med familjen, särskilt med syskonbarnen.

Fakta/Sydafrika

Sydafrikas moderna historia är framför allt präglad av den rasåtskillnad, apartheid, som delade in människor i färgade, svarta, asiater och vita. Apartheid, som också innebar att vita hade privilegierna i samhället, avskaffades 1990, men har satt djupa spår i det sydafrikanska samhället.

• Kapstaden (lagstiftande) är en av Sydafrikas tre huvudstäder. De övriga är Pretoria (administrativ) och Bloemfontain (juridisk).

• Befolkningen i hela landet uppgår till närmare 56 miljoner. I Kapstaden med omkringliggande förorter bor drygt 3,7 miljoner människor.

• Boerna, med rötter i Nederländerna, kom med Nederländska Ostindiska Kompaniet till Kapstaden på 1600-talet. 

• I början på 1800-talet hade Storbritannien erövrat stora delar av Sydafrika och boerna flydde norrut. Men efter två krig så besegrades boerna. 

• Den som mer än någon annan symboliserar kampen mot apartheid var Nelson Mandela som satt fängslad i 27 år, varav 18 år på Robben Island, innan han frigavs 1990. Han var Sydafrikas första demokratiska president 1994–1999.