”Utbildning och VVS är världens bästa kombination”
Den tidigare yrkesläraren och VVS-konsulten Maria Holmkvist är ny produktutvecklare inom VVS på Insu i Katrineholm. Hon ser luckor i kursutbudet för VS-montörer som vill ta klivet vidare och ger exempel på hur de kan täppas till.
Vad lockade med jobbet?
– Jag har arbetat som yrkeslärare inom VVS sedan 2007, senast på Jällagymnasiet i Uppsala där jag bor. Utbildning och VVS är världens bästa kombination, tycker jag. Att börja på Insu var en av få möjligheter att gå vidare karriärmässigt om jag inte istället hade valt att gå tillbaka till konsultsidan där jag jobbade innan lärartiden.
Kom i kläm med nya gymnasieinriktningen
Branschen betalar ventmontörers utbildning
Vad ingår i uppdraget på Insu?
– Just nu handlar det om att titta över utbildningarna som vi har i dag. Är det något som saknas i dem och borde vi erbjuda några nya utbildningar eller kurser?
Vad saknas i det nuvarande kursutbudet?
– Det finns inte så mycket vidareutbildning för VS-montörer, som inte vill ta klivet vidare till att bli ledande montör, kalkylator eller ingenjör, exempelvis genom våra YH-utbildningar.
– Det behövs kurser som kan bredda och fördjupa VS-montörernas kompetens, exempelvis inom systemkunskap, ritningsläsning/-förståelse, mät- och reglerteknik samt injusteringsteknik. Ett exempel är att kunna läsa och förstå en teknisk beskrivning. Vad har konstruktören egentligen tänkt och vad ska jag som montör då göra?
Hur kan VVS-branschen locka fler kvinnor?
– Det handlar bland annat om att lyfta goda exempel. Jag tycker också att kvinnor generellt sett kan ha många fördelar i våra yrken. Jag tänker dels för att vi ska sälja en slutprodukt som i många fall ska vara estetiskt tilltalande, dels att det ofta handlar om finmotoriskt arbete, som kvinnor många gånger har lättare för. För dem som jobbar med service är dessutom kundbemötandet och den sociala kompetensen viktig.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen