Täta rörkopplingar med gängsnöre eller lin – vilket är bäst?
Frågan om vilka hjälpmedel man ska ta till för att täta gängor engagerar. Är du Team Lin eller Team Gängsnöre? Vi har låtit förespråkare för respektive hållning berätta vad de gillar, ogillar och varför.
Christian Jönsson är VVS-montör i Jönköping. Han jobbar med entreprenad och tycker att linet är överlägset både gängsnören, tätningsmedel och gängtejp.
Läs mer om slangord i branschen
Nej – en go’ och blöt kamelkyss är inte vattensprut
– För mig är snöre, tejp och tätningsmedel värdelösa i förhållande till lin och pasta. Jag har jobbat i tolv år och aldrig varit ute på ett läckage som berott på linet. Det kan ingen säga om gängtejp för det finns ingen som inte varit på ett sådant läckage om man jobbat ett tag. Tätningsmedel är djävulens påfund. Man får inte isär kopplingarna för att de sitter för hårt, det har jag varit med om hundratals gånger, säger han.
Varför är lin så bra?
– Det blir alltid bra, till hundra procent. Det går in i gängorna på ett bra sätt, drar du en ventil lite för långt så kan du dra tillbaka den utan att det börjar läcka.
Och varför är alternativen sämre?
– De är osäkra och känns inte bra överhuvudtaget. Med snöre och tejp så går det att ta för lite eller för mycket och även om man tycker att man gjort rätt så räcker det med att man rör kopplingen lite efteråt så börjar det läcka. Jag ser egentligen inte någon fördel med det. Det skulle i så fall vara att det går lite, lite snabbare men det är så marginellt.
Varför tror du vissa föredrar till exempel gängsnöre då?
– De som gillar det vill väl inte bli kladdiga och smutsiga. Jag kan tänka mig att de tycker att det går snabbare också eftersom det är ett moment istället för två, som det blir när man linar. Men jag tror stenhårt på att man har igen den tiden alla dagar i veckan för man vet att det blir tätt till hundra procent.
Christian Jönsson säger att han tror att det är fler som linar än använder snöre och tejp och att det verkar finnas en viss generationsuppdelning mellan dem.
– Jag får känslan att de som kör med snöre och tejp oftast är det yngre gardet. De som är i 40-50-årsåldern använder lin.
Finns någon skillnad mellan de som jobbar med entreprenad och service?
– Jag jobbar med entreprenad och det kan nog vara viss skillnad, jag tror att det handlar om att vissa som jobbar med service vill hålla sig rena om händerna och då föredrar snöre eller tejp.
Emil Olsson är VVS-montör och jobbar med service i Malmö. Han är Team Gängsnöre men det är inte för att han är rädd att smutsa ned sig.
– Jag använder snöre just nu. Jag byter en varmvattenberedare och då är det smidigt. Jag arbetar med mindre dimensioner än vad kanske de på entreprenad gör och för mig är snöret överlägset. Kommer du ut på ett bygge och ska täta massa ventiler blir det bättre att använda lin till de större dimensionerna. Annars får man stå och snurra tråden jättemånga varv. Men, i serviceyrket så är tråden bäst, där piskar den linet.
Han beskriver gängsnöret som smidigt att ha med sig i fickan och lätt att applicera. Det är redan insmort så man slipper pasta. Men pålitligheten då, är det inte sant att det lättare blir läckage?
– Nej det håller jag inte alls med om. Många fastnar i det gamla istället för att testa nya saker och välkomna smidigare metoder. Folk är ingrodda i det gamla och tänker “så här har det alltid varit, så här har det alltid funkat”.
Själv minns han inte hur länge han har kört med snören men det är åratal och han har alltid varit nöjd.
– Jag använder i princip alltid snöre. Ska jag åka på lite större grejer så kör jag med lin. Det går åt mycket tråd till jobb med större dimensioner så där är faktiskt linet bättre.
Varför tror du en del i Team Lin avfärdar gängsnören?
– Många kanske har testat gängtejp och tycker den är jättedålig, och det tycker jag också, och så tror de att gängsnöret är samma skräp men det är mycket slitstarkare och går inte att jämföra. Jag är inte säker på att alla har testat tråden, men det borde de göra. De kan bli överraskade.
Anders Pargell är känd som Rörmokarläraren på Youtube och undervisar VVS-elever på gymnasiet. De får lära sig hur man hanterar lin när gängor ska packas.
– Det har tyvärr att göra med att de flesta yrkeslärare är gamla gubbar som jag och väldigt konservativa. Jag är dålig på att prata om gängtejp och snöre i undervisningen, man visar gärna det man själv är förtrogen med. Men det jag vet om snöret är att egenskaperna är desamma som linets och det ska funka lika bra, säger han.
Läs om tidigare arbetsmetoder:
”Vi gängade fyratumsrör för hand”
– Nackdelen är att om man ska backa en rördel med snöret så kan det börja läcka, har jag hört. Fördelen med lin är att det sväller när det kommer i kontakt med vatten, det är därför det är så tätt och tacksamt att jobba med. Linet är genialiskt på det sättet. Men man måste ha smörjmedel till linet och i en miljö med vita väggar så kan man använda snöret för att slippa hålla på med skitig pasta.
Anders Pargell förespråkar att de båda lägren lämnar sina eventuella skyttegravar i frågan och testar båda metoderna i situationer där deras respektive fördelar kan komma till sin rätt.
– Man ska nog inte förkasta det ena eller andra utan använda båda. Det viktiga är att man läser och följer monteringsanvisningarna i varje situation.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen