Logga in

”Pensionen räcker inte – jag måste jobba”

Publicerad
24 nov 2021, 12:56

Ett lugnt pensionärsliv är inget för rörmokaren Ray Jullings – han har fullt upp med jobb via bemanningsföretaget Veteranpoolen.

Ray Jullings, 66 år, parkerar sin privata skåpbil utanför porten till sekelskifteshuset på Södermalm i Stockholm för dagens första uppdrag. 

Johnny Eriksson i Norrbotten har varit med i VVS-branschen i snart 60 år
”Vi gängade fyratumsrör för hand”

Rörmokaren Sixten Arvidsson från Malmö är 86 år
Sveriges äldste VVS-montör?

– Hej, det är rörmokaren! Vilken våning bor du på? frågar han i mobilen med omisskännlig brittisk accent på sin för övrigt felfria svenska.

Londonbon Ray Jullings kom till Sverige 1983 och blev kvar här.

– Det var kärleken, förklarar han leende.

Vi släpps in av en medelålders kvinna som snart ska sälja sin bostadsrätt. Hon vill att allt i lägenheten ska vara tipptopp. För Ray Jullings del innebär det att fixa till detaljer i ett ovanligt format badrum. Det är en feldimensionerad huv vid tvättstället som ska åtgärdas, ett eluttag till en tvättmaskin som ska stängas igen och en toalettpappershållare som sitter snett. 

– Fusk, konstaterar Ray Jullings om den tidigare installationen. 

Men lägenhetsinnehavaren tycker inte att han behöver åka till en grossist för att köpa ny huv av rätt dimension, utan frågar om han kan limma fast den befintliga.

– OK, kunden bestämmer, säger han där han står på knäna på det hårda klinkergolvet. 

Ray Jullings korrigerar vattenlåset under tvättstället. Foto: Peter Knutson

Ray Jullings är en så kallad jobbonär, en av 260 000 svenska pensionärer som i dag fortsätter att arbeta efter pensionen. Tidigare arbetade han som VVS-montör på Lundins Rör i Stockholm.

Veteranpoolen har 8 000 pensionärer som arbetar åt företaget och är därmed Sveriges största arbetsgivare för veteraner. I Stockholms City är han dock Veteranpoolens enda rörmokare.

– Vi har rörmokare i våra andra distrikt, men söker efter fler VVS-montörer i Stockholms innerstad, säger Daniel Nidsjö på Veteranpoolens kontor på Stockholm City.

Drivkrafterna till varför vissa väljer att fortsätta arbeta efter pensioneringen är olika. Enligt Veteranpoolens egna studier anser 75 procent av de arbetande pensionärerna att den sociala delen är den viktigaste.

– 89 procent anser dessutom att jobbet ökar deras välmående och 86 procent att jobbet bidrar till en mer positiv balans i livet, säger Daniel Nidsjö.

En annan drivkraft är ekonomisk, att gå i pension innebär för de flesta ett stort inkomst­bortfall. För Ray Jullings är det just främst det ekonomiska som driver honom att jobba fast han har pension.

– Pensionen räcker inte, jag måste jobba, säger Ray Jullings, som arbetat för Veteranpoolen i ett år.

Han har köpt egen bil, mobil och dator.

– Det kanske man inte tänker på, men det blir ganska höga ingångskostnader. 

Pensionären. Ray Jullings, 66 år, fortsätter att åka ut på jobb till kunder i Stockholm. Ett bra sätt att dryga ut kassan, tycker han. Foto: Peter Knutson

Han tycker att det är smidigt att Vete­ran­poolen tar hand om skatten och annat administrativt, som rotavdrag, trängselskatt och parkeringsavgifter. 

– Dessutom känner sig kunden tryggare med att jag kommer från ett större företag, konstaterar han.

Han har en app i mobilen från Veteranpoolen där han lägger in hur många timmar han jobbar. 

– I appen kan jag också se vilka VVS-jobb som finns och sen markerar jag bara de som jag vill ha, säger han och tillägger att det brukar bli två jobb om dagen. 

Ray Jullings säger att han håller på så länge han orkar. Än så länge är det inga problem, men när kroppen säger stopp så slutar han.

När han ska åka vidare till nästa uppdrag slår han upp bakdörrarna på sin skåpbil för att lasta in verktygen. En liten skylt hänger i biltaket med texten ”Vilrummet upptaget”. 

– Det ska ju finnas ett vilrum på alla arbetsplatser, ler han.

Fakta:

Jobba efter pensionen?
– tänk på det här

Det är ett stort generationsskifte på gång i VVS-branschen och i andra branscher. En sjättedel (17 procent) av företagsledare i landet är 65 år eller äldre. Här är tipsen för dig som vill fortsätta jobba efter pensionen.

● Fortsätter man att jobba istället för att ta ut sin pension betalar man lägre skatt på lönen än tidigare. 

● Den allmänna pensionen, det vill säga inkomstpensionen och premiepensionen, är flexibel och kan tas ut i delar från 25 till 100 procent oavsett hur mycket man arbetar. 

● Tjänstepensionen är däremot inte lika flexibel. Har man påbörjat ett uttag så kan man inte pausa den om man skulle önska det.

● Tar man ut sin pension från det året när man fyller 66 år blir skatten lägre, än om man tar ut sin pension mellan 62 och 65 år. Det förhöjda grundavdraget gäller från det 66:e levnadsåret, även för den som tagit ut pension från 62 års ålder.

● För att undvika restskatt kan man begära höjning av skatteavdraget på pensionsutbetalningen från Pensionsmyndigheten. 

FAKTA: PENSIONSMYNDIGHETEN, FÖRETAGARNA