”Installatörerna ska ta för sig och inte slå ur något slags underläge”
Hur är det egentligen med nytänkandet i branschen? Robotar, AI, digitalisering? Arbetsmiljö, hållbarhet och jämställdhet? Det går lite långsamt – men här är fond-vd:n som tror att utvecklingen kommer ta ordentlig fart.
Du som är vd för SBUF, Svenska byggbranschens utvecklingsfond; hur innovativ är branschen?
– Jag omger mig med fantastiskt kompetenta människor som är framåt, från både lärosäten och företag. Jag är fylld av beundran och förhoppning om att utvecklingen också ska gå framåt.
Chefredaktören har också mött Conny Ryk
”Vi är intresserade av specialiserade bolag”
Och även anders Ekdahl, Nordic Climate Group
”Vi kommer definitivt att växa”
Men vi ser få robotar som i industrin och man pratar fortfarande om att BIM är på gång, precis som för 15 år sedan. Går det inte lite långsamt?
– Jo, lite långsamt går det. Byggandet går på högvarv, företagen får in order och när man har fullt upp och ägnar tid och kraft åt dagens arbete kommer utvecklingen framåt i skymundan. Men jag tror att vi kommer att få ser mer av AI, digitala tvillingar och BIM som exempel på teknikutveckling och därmed ett stort innovationssteg de närmaste åren, drivet av digitaliseringen.
SBUF står för Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond. Vilken nytta gör ni för branschen?
– Vi är entreprenörernas egen fond som finansierar forskning och utveckling, så företagsnära det går att komma och till nytta för hela branschen. Vi är en finansieringsapparat och finns till för att ta emot företagens idéer och lotsa dem vidare till samverkansprojekt inom branschen. Företagen hos Byggföretagen och Installatörsföretagen är beställare och tillsammans med anlitad kraft driver de projekten vidare. SBUF är bryggan mellan företagen, branschen och mellan företag och lärosäten.
”Jag tycker äntligen att man nått ut så att omgivningen förstår hur viktig installationsbranschen är för att vi ska nå klimatmålen.”
Vilken typ av projekt och ämnen beviljar ni?
– Det ska vara av innovativt slag och komma hela byggbranschen till nytta. SBUF behandlar VVS-entreprenörernas projekt och för rena elprojekt finns elteknikbranschen utvecklingsfond, ETU, i stället. Ämnesområdena är vida och förändras över tid. Det har varit mycket tekniktungt och på senare år många projekt inom digitalisering. Säkerhet och arbetsmiljö, jämställdhet, materialutveckling och hållbarhet är andra viktiga och prioriterade ämnesområden.
Var ligger tyngdpunkten?
– Teknik- och produktivitetsutvecklingen är central. Men många handlar om hållbarhet också och vi har till exempel flera projekt kring cirkulär ekonomi och återbruk nu. Hållbarhetsmålen kommer att skapa behov av ny kunskap och nya sätt att arbeta.
Hur innovativ tycker du installationsbranschen är?
– Jag tycker äntligen att man nått ut så att omgivningen förstår hur viktig installationsbranschen är för att vi ska nå klimatmålen. Jag hoppas också att entreprenadformer och affärsmodeller följer med och utvecklas. Installatörerna ska ta för sig och inte slå ur något slags underläge.
mer tyck om branschen:
Nya WC:n läckte avloppsvatten under huset
Avslutningsvis, kan du droppa några viktiga projekt som är på gång?
– Samhällsbyggandets regelforum där branschorganisationerna för installatörer och byggföretag tillsammans med andra branschföreningar varit drivande. Plus ett projekt som Installatörsföretagen driver för att stötta medlemsföretagen i hållbarhetsarbetet. Ett annat om hur 3D-modeller effektiviserar installatörers arbete och om AI och maskininlärning. Och så ett projekt om åtgärder för bättre spolförmåga i avloppssystemen. Jag vill också nämna att än fler projekt nu tillsammans med hållbarhet behandlar en avgörande framtidsfråga – jämställdheten.
Anneli Kouthoofd
Ålder: 56 år.
Familj: Gift, 5 barn tillsammans.
Bor: Radhus i Nacka.
Utbildning: Språkvetare och ekonom.
Karriär i korthet: Marknadschef på Norstedts förlag, kommunikationschef på Fortum, vd på Isoleringsfirmornas förening och vd Byggmaterialindustrierna.
Aktuell: Vd för SBUF, svenska byggbranschens utvecklingsfond.
Vad är det första du gör på morgonen?
— Drar undan gardinerna, tar in naturen och dricker morgonkaffet.
Ditt senaste hemmafix?
— Byggt stängsel på torpet.
Vad ligger på nattduksbordet?
—Tritonus av Kjell Westö.
Dold talang?
— Att sjunga och skriva på vers.
Hur sportar du helst?
— Vandring, har precis fjällvandrat i Idre.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen