”I dag ser arbetskläder mer ut som mode- eller sportplagg”
Från grova och klumpiga plagg till lättviktigt funktionsmaterial och sportiga – nåja – skor. Arbetskläderna utvecklas och förändras. Vilka funktioner är bäst? Vartåt pekar trenderna? Och är det där med stil något att bry sig om?
Vi har träffat en rad personer i VVS-yrken och frågat dem om vad som är viktigt med jobbkläder. Någon efterfrågar bättre passform på varselvästar, en annan vill ha mjukare skor och veteranmontören Bert Lindvall saknar den gamla västbyxan.
– Den har heltäckande rygg. Dels slipper man glipan där nere så att säga, dels blir det en avlastning eftersom man får hela tyngden från utrustningen på axlarna, säger han om sitt favoritplagg.
Alla vi pratat med är överens om att svart blivit något av en rörmokarfärg och är okej med det. Även om ett par våghalsar då och då klär sig i vitt, vilket har en tendens att straffa sig.
Läs mer om arbetskläder:
“Det är ganska många som tittar en gång extra”
Läs mer om arbetskläder:
Vem sa att rörmokare inte kan ha stil?
På Fristads huvudkontor i Borås är Lene Jul strategiskt ansvarig för produktutvecklingen på företaget som har sytt arbetskläder i snart 100 år. Hantverkare ser helt klart annorlunda ut nu än de gjorde på 1920-talet, säger hon.
– Under lång tid har utvecklingen gått mer och mer mot funktionalitet. Från början jobbade man med väldigt enkla, kraftiga bomullsplagg. Under åren har det lagts större fokus på ergonomi. Det har skett en revolution materialmässigt de senaste 30 åren. Materialen har blivit starkare och tunnare. De senaste tio åren har stretch kommit stort, det handlar mer och mer om komfort, säger hon.
Vilka är de tydligaste trenderna just nu?
– I dag ser arbetskläder mer ut som mode- eller sportplagg. Man är van vid funktionaliteten i träningskläder och vill ha det när man jobbar också för man blir minst lika varm när man arbetar. Generellt vill många ha en hyfsat tajt passform. Dock ser vi de senaste två åren ett stort intresse för våra klassiska plagg igen. Det handlar väl om att modet generellt är workwear-inspirerat nu, många unga är intresserade av våra blåbyxor.
Vilka färger säljer bäst?
– Vi har under nästan alla år sålt absolut mest i svart, grått och mörkblått.
Och varselgult då. Skulle man kunna välja till exempel chockrosa som varselfärg istället om man hade lust?
– Nej, de färger som är godkända är gult, orange och fluorescerande röd. Det är oerhört reglerat kring designen för hur reflexer ska sitta och hur den fluorescerande ytan ska se ut.
Hur tror du hantverkarkläder ser ut och fungerar i framtiden?
– Det är en ökad efterfrågan på hållbarhetstänk och mer fokus på vilken miljöpåverkan kläderna har. Så materialen kommer blir allt mer hållbara samtidigt som komfort fortsätter att vara huvudsaken.
Här nedan visar tre montörer från Sandbäckens Rör sina favoritoutfits och berättar om hur de ser på arbetsklädsel.
“Mitt motto är att vara hel och ren”
Mikael Kihlberg, VVS-montör service
Det finns en fiffig lösning på mina skor – istället för snörning är det som en knapp man skruvar på så de spänns åt eller öppnas. Det är bra för mig som servicemontör, det blir mycket av och på med skorna när man kommer till lägenheter och kontor. Nackdelen är att de är hårdare än vanliga gymnastikskor. Jag får ha specialinlägg eftersom jag drabbas av hälsporre annars.
Byxorna är helstretch, jag kör med midjebyxor plus hängslen så att de inte glider ned. När jag började i jobbet körde jag med hängselbyxor, Fristads blåbyxa, men den var klart varmare och stelare. På somrarna jobbar jag i shorts.
Skjortan är av kortärmad pikémodell och i funktionstyg. Det ser lite välklätt ut när man kommer till kund. Jag vill inte komma till något fint kontor med skitig tröja eller hål i grenen. Att kläderna är bekväma är A och O men mitt motto är också att vara hel och ren, jag är ju firmans ansikte utåt på många sätt och vill ge ett gott intryck.
En gång tog jag ut en vit piké men insåg snabbt hur opraktiskt det var. Jag hade inte fått på locket ordentligt på kaffekoppen när jag skulle ut på jobb och fick direkt märken på tröjan när jag spillde. Där fick man för att man ville vara snygg.
“Jag älskar när det finns stora fickor”
Jennie Karlsson, sprinklermontör
Det är spik- och trampskydd och stålhätta på mina skor och det måste vi ha. Det finns ventilationshål som är skönt, jag blir dödsvarm om fötterna när jag jobbar. De är ju inte som jympaskor direkt vilket är synd, det är rätt hårt för fötterna.
Nu har jag på mig trekvartsbyxor. När det är sommar så vill jag har lite luftigare byxor, annars kör jag med långbyxor. Det är viktigt att de är stretchiga och så älskar jag när det finns stora fickor så att alla verktyg får plats. Knäskydd kör jag inte med, vi sprinklermontörer behöver inte dem direkt.
Oftast använder jag en hoodie upptill, jag köpte med varselfärg för att slippa ha reflexväst. För mig kan det vara svårt att att hitta en storlek som passar på västarna. När de hänger och slänger för mycket fastnar de lätt i saker. Jag önskar att de var mer figursydda.
De här handskarna är bra, jag gillar när det är lite mer av ett gummiaktigt grepp på dem, det är lätt att torka av sig om man blivit smetig av olja till exempel. Jag har mest haft herrstorlekar på kläderna förut. När man får för stora kläder är det värsta hur de veckar sig runt midjan. Men jag tycker att arbetskläderna blivit bättre anpassade till kvinnor.
Både funktion och utseende är viktigt, jag skulle inte vilja se ut hur som helst på jobbet. Det kan vara lite trist med bara svart också, det vore kul med olika olika färger på t-shirten i alla fall.
“Jag är inte ute efter att vara snyggast på bygget”
Alexander Sjöberg, VVS-montör entreprenad
Jag föredrar lite mer öppna svalare skor. Jag vill ha dem så lätta som möjligt. För mig som är på entreprenad är trampskyddet särskilt viktigt, det finns mycket farligt att trampa på på byggen.
I byxorna vill jag ha mycket stretch så att jag kan hålla mig rörlig. Jag har provat lite olika och fastnat för de här, de är flexibla och inte alls lika varma som jeans. Jag brukar växla till piratbyxor med kortare ben när det är sommar och varmt. Hängselbyxor kör jag med ibland, jag är lite periodare där.
Överdelen ska vara mjuk med ett tyg som andas. Nu kör jag ett underställ med reflex, en kortärmad tröja, sedan har jag en långärmad över som jag kan komplettera med fleecejacka eller hoodie när det är lite kallare. Jag gillar att köra lager på lager, hellre det än en tjock jacka.
Läs också:
”Jag tar de största byxorna och sätter på hängslen”
Jag är inte ute efter att vara snyggast på bygget, man blir ändå skitig när man börjar jobba. Däremot är kläderna viktiga och de har blivit bättre på kort tid. När jag började i branschen 2008 så fanns det inte alls lika mycket stretchiga plagg, nu för tiden är kläderna mycket lättare och man är rörligare i dem än förr.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen